Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta je zdravije - karfiol ili brokoli?

Šta je zdravije – karfiol ili brokoli?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

I karfiol i brokoli korisno je uključiti u ishranu. Sadrže malo kalorija i mnogo vitamina i minerala. Sadržaj vlakana i vitamina C u ovom povrću je veći nego kod ostalih kupusnjača. Vlakna pomažu probavu i uklanjanje toksina iz tijela, a vitamin C je dobar u borbi protiv infekcija, jačanju imuniteta, podtiče zarastanje rana i pridonosi sjaju kože.

Šoljica sirovog karfiola sadrži 27 kalorija, 5.5 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina. Šoljica sirovog brokolija ima 31 kaloriju, 6 grama ugljenih hidrata, 2.5 grama vlakana i 2.5 grama proteina. Brokoli sadrži veću dozu vitamina C i K, dok karfiol ima viši nivo vitamina B5 i B6.

Karfiol je omiljen među vegetarijancima, kao i osobama koje su na keto dijeti. Broj recepata za jela koje se od nje spremaju sve je veći. Između ostalog, karfiol je zamijenio klasičnu koru za picu koja se pravi od tijesta.

Antioksidansi u karfiolu pomažu u regeneraciji ćelija, usporavaju starenje i uklanjaju slobodne radikale iz tijela.

Brokoli sadrži spoj sulforafan, koji smanjuje upale, nivo šećera u krvi, a dobar je i za zdravlje očiju. Slično tome, karfiol takođe sadrži snažne i jake antioksidanse koji imaju sposobnost čišćenja i jačanja funkcije ćelija.

Karfiol i brokoli imaju brojne prednosti za zdravlje srca.

Karfiol i brokoli obezbijeđuju ravnoteže dobrih bakterija u probavnom traktu. Bogat sadržaj vlakana takođe umanjuje probavne probleme i pomaže u smanjenju nivoa holesterola i kontroli dijabetesa tipa 2.

Šta je zdravije? Karfiol ili brokoli?

Može biti teško odrediti koje je povrće bolji izbor. Oba imaju hranjive i korisne dodatke vašoj ishrani.

Odgovor na postavljeno pitanje uglavnom zavisi o vašim ciljevima i preferencijama. Ma primer, ako vam je na umu gubitak kilograma ili jedenje obroka s malo ugljienih hidrata, nema boljeg izbora od karfiola. Međutim, ako u ishranu želite da uvrstite više različitih vitamina i minerala, brokoli može da zasjeni karfiol.

Izvor: b92.net

PROČITAJTE:

Karfiol: Sve zdravstvene prednosti ovog jestivog cvijeta!

Brokoli je vitaminska bomba – Evo zašto je jako važno da ovo moćno povrće uvrstite u svoju ishranu!

Kineski kupus – Zeleno lisnato povrće bogato vitaminima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI