Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUložio 220.000 KM u sistem za grijanje plastenika ali ispaltilo mu se

Uložio 220.000 KM u sistem za grijanje plastenika ali ispaltilo mu se

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na proizvodnji ranog povrća može dobro da se zaradi, ali su ulaganja u plastenike i sistem za grijanje velika. Da su ulaganja ipak opravdana, smatra i jedan od najvećih proizvođača ranog povrća u šamačkom kraju Predrag Sekulić iz Crkvine, koji je u aprilu brao krastavac, a u maju će paradajz.

Predrag Sekulić iz Gornje Crkvine u podizanje savremenih plastenika i instaliranje centralnog grijanja uložio je 220.000 KM.

Kaže da se proizvodnja ranog rasada i povrća i te kako isplati, a sve zahvaljujući kvalitetu proizvoda koji mu obezbjeđuje sigurno tržište.

– Velika je konkurencija u ovoj proizvodnji, puno je plastenika. U jednom trenutku imamo veliku količinu robe na tržištu, a ja sam među prvima koji ima centralno grijanje, jer sam išao na varijantu da se oslobodim barem naše konkurencije, ako ne mogu inostrane – kaže Sekulić.

Ranim krastavcem snabdijeva veletrgovine u Posavini. Zato je ove godine proizvodnju udvostručio – u dva plastenika početkom marta posadio je 4.000 sadnica.

– Do sad smo imali pet do šest berbi. Biljke nisu još dobro razvijene ali me čudi da su kao male krenule u rod. Vremenski uslovi su bili povoljni i zadovoljan sam i prinosom i cijenom. Trenutna cijena domaćeg krastavca je između dvije i dvije i po KM u veleprodaji, a na tržištu oko tri do tri i po KM – ističe Sekulić.

Sekulić za domaće tržište proizvodi i rasad povrća, ove godine je to oko 25.000 sadnica hibridnog paradajza, paprike, patlidžana, celera.

U vlastitoj proizvodnji ranog povrća je oko 4.000 sadnica paradajza, a prve plodove braće sredinom maja.

Izvor : RTRS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI