Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPočinje masovna proizvodnja marihuane: "Pokrićemo domaće potrebe, a spremamo i izvoz"

Počinje masovna proizvodnja marihuane: “Pokrićemo domaće potrebe, a spremamo i izvoz”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hrvatska je, zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, firmama registrovanim za proizvodnju lijekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa.

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe.

Ne samo da lijekova od kanabisa više ne bi trebalo da ponestaje u apotekama, što je danas slučaj, nego bi oni s oznakom domaćeg proizvoda trebalo da budu i mnogo jeftiniji nego sada.

Upravo zbog visoke cijene u apotekama, većina pacijenata kojima proizvodi od ove biljke pomažu, najčešće se uglavnom snabdijeva na crnom tržištu, piše novi “Globus”.

Osim za poljoprivrednike i farmaceute, nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma, jer u svijetu raste broj ljudi koji žele da se liječe marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da im pruže takve tretmane.

Domaći, ali i strani investitori koji su spremni da ulože u pokretanje proizvodnje već kucaju na vrata, ističe “Globus”.

Hrvatska je zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, firmama registrovanim za proizvodnju lijekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa.

Već par godina unazad, ljekari su takve preparate mogli da prepisuju pacijentima za određene bolesti, ali su ih apoteke uvozile, jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dozvoljena.

Bez velike pompe Ministarstvo zdravlja, odnosno njegovog sektora za analizu i preporuke primene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo je, a Vlada prihvatila, vrlo smele zakonske izmene koje mnogi dočekuju s nestrpljenjem.

Među njima je i “Gradska ljekarna Zagreb”, koja posluje u sklopu Zagrebačkog Holdinga i koja drži najveći lanac apoteka u gradu. Iz njene Uprave obavjestili su “Globus” da su “zainteresovani za preradu konoplje i snabdevanje hrvatskog zdravstva raznim oblicima lijekova koji sadrže prirodne kanabinoide iz biljke konoplje”.

“Trenutno smo u fazi razrade kapitalnog projekta cjelovitog samostalno dizajniranog postupka korišćenja uzgojene konoplje u Hrvatskoj za širu medicinsku upotrebu u zdravstvu. Taj projekt uključuje ugovorno uzgajanje konoplje kod hrvatskih uzgajivača koji imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, kao i dalju preradu i ekstrakciju kanabinoida s konačnom izradom različitih farmaceutskih oblika ljekovitih proizvoda za individualne potrebe pacijenata ili za male proizvodne serije”, kažu u “Gradskoj ljekarni” za “Globus”.

U narednih šest mjeseci ministar zdravlja, uz saglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova, mora da donese Pravilnik o načinu i mjerilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

U Ministarstvu ističu da će odobrenje za uzgoj konoplje u medicinske svrhe izdavati samo pravnim licima koja imaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za proizvodnju lijeka.

Na osnovu iskustva drugih zemalja, procenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 500 kilograma marihuane, piše “Globus”.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI