Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoUklanjanje listova oko grozdova - Kako i zašto se obavlja?

Uklanjanje listova oko grozdova – Kako i zašto se obavlja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uklanjanje listova oko grozdova – U savremenom vinogradarstvu redovno se primjenjuje defolijacija u cilju povećanja kvaliteta grožđa, a ova mjera izvodi se na 20 do 30 dana prije berbe.

Iz zone lastara, u kojoj se razvijaju grozdovi uklanjaju se pojedini listovi koji zasjenjuju grozdove. Na taj način se značajno poboljšava osvjetljenost i aeracija, što doprinosi boljem sazrijevanju grozdova, potpunoj obojenosti pokožice i manjem razvoju sive truleži.

U našim područjima obično se vrši u septembru i oktobru. Obavlja se ručno, a u novije vrijeme pomoću mašina, kao i tretiranjem listova hemijskim sredstvima (defolijantima).

Da bi se ostvarili pozitivni efekti defolijacije, neophnodno je voditi računa o vremenu i broju uklonjenih listova. Kad se pri defolijaciji ukloni 15 do 25 odsto listova na 20 do 30 dana prije berbe grožđa, pozitivni efekti su veoma izraženi.

Pročitajte: Lačenje i prekraćivanje lastara vinove loze – Važna mjera za svaki vinograd

Uklanjaju se stari listovi, čija je fotosintetska aktivnost slaba. Usljed znatnog poboljšanja fitoklime čokota, preostali listovi obavljaju intenzivniju fotosintezu i stvaraju dovoljno ugljenih hidrata za ishranu i sazrijevanje grozdova i lastara kao i za nagomilavanje rezervne hrane.

Reakcija sorti na defolijaciju je različita, pa tako sorta muskat hamburg pozitivno reaguje na postepenu defolijaciju. Od početka razvoja grozdova potrebno je uklanjati pojedine listove koji prave sijenku jer se u takvim uslovima razvijaju rehuljavi grozdovi, koji slabo sazrijevaju.

Pročitajte: Zašto vinova loza plače?

S druge strane, grozdovi sorte kardinal dobijaju bolju obojenost kad rastu u uslovima slabe zasjene nego na direktnoj svjetlosti. Zbog toga je potrebno da se za svaku sortu obave ogledi u cilju razrade najpogodnije ampelotehnike, odnosno pravilne i pravovremene primjene pojedinih mjera zelene rezidbe u okviru njenog gajenja, uzimajući u obzir zemljišne i klimatske uslove sredine kao i sistem gajenja.

Autor: Mr Nebojša Mladenović

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI