Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img

Zašto vinova loza plače?

Završilo se zimsko mirovanje i počinje se budit priroda, počinju prirodni procesi sa porastom temperatura.

Sa prvim znakovima porasta temperature, vinova loza se budi iz mirovanja i pod utjecajem toplinskog učinka koji se vrši u tlu započinje svoj prvi stadijum razvoja.

Kako je krenula vegetacija i prvi znaci proljeća, za početak ove faze bitni su temperatura vazduha i  temperatura zemljišta.

Kada temperatura tla na dubini od 25-30 cm dosegne 7 do 10°C, počinje aktivnost korijena koji usvaja vodu iz tla kako bi nadoknadio zimski gubitak vode u svim organima biljke.

Lozi za pravilan početak suzenja ili plača treba srednja dnevna temperatura zraka koja mora biti 8-10°C, zapravo je potreban zbir pozitivnih dnevnih temperatura.

Na rezu vinove loze u prvoj  fenofazi suzenja vidljivo je kolanje vode kroz trs u obliku malih kapljica vode.

To su sokovi koji nemaju hranjivih tvari niti mineralnih sastojaka u sebi, loza ništa ne gubi na hranjivosti otjecanjem vode koja okolini daje na važnosti da kreću i radovi u vinogradu.

U ovoj fazi ide završetak rezidbe vinove loze.

To se radi zbog izbjegavanja smrzavanja kada krene kolanje sokova. Rezidbom pokušavamo regulisati rod i kvalitet plodova.

U vinogradu se tokom ove faze izvršavaju i određeni radovi kao iznošenje pruća iz vinograda, skidanje stare kore, popravak naslona, vezanje trsa i lucnjeva , gnojidba. Sve ove radove treba završiti do početka kretanja pupova i razvoja mladica,

Kada se ova fenofaza završi loza se čeliči do druge predivne faze pupanja, a dalje onda kreće  božanstvo cvjetanja, pa rast bobica, sve do dozrijevanja grožđa…završava sa pripremom za zimu i zimskim odmorom.

Izvor: vrt.hr

PROČITAJTE:

Gijov jednogubi način rezidbe vinove loze

Kvalitetni kalemovi vinove loze – Evo kako ih odabrati!

Obrada i priprema zemljišta za sađenje vinove loze

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

sadnja šljive

Kada je pravo vrijeme za SADNJU ŠLJIVE i kako se ona...

U našoj  zemlji nalazimo šljive na veoma različitom zemljištu i geološkom supstratu. Klima je presudna za uspješnu kulturu šljiva. Gdje postoje povoljni klimatski uslovi...