Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUklanjanje biljnih ostataka iz zatvorenog prostora

Uklanjanje biljnih ostataka iz zatvorenog prostora

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslije završetka proizvodne sezone, odnosno vegetacionog ciklusa biljke, vrši se čišćenje zatvorenog prostora i priprema za zimsku proizvodnju.

Pripreme za zimsku proizvodnju vrše poljoprivredni proizvođači koji planiraju zimski ciklus proizvodnje. Najčešće povrtarske kulture koje se uzgajaju u zimskom periodu su: mladi luk, salata i špinat. Ove kulture su najzastupljenije iz razloga što nije neophodno dodatno zagrijavanje prostora, odnosno mogu uspijeti u prostorima gdje se ne vrši zagrijavanje.

Neposredno poslije završetka sezone pristupa se fazi čišćenja zatvorenog prostora. Prvo se uklanjaju potporni materijal, metalni i drveni nosači i PVC veziva, i iznosi se iz prostora. PVC veziva se mijenjaju svake godine tako da ih je potrebno odložiti na mjesta za otpad. Što se tiče metalnih ili drvenih potpora oni se koriste više proizvodnih sezona, pa je prije njihovog skladištenja potrebno izvšiti čišćenje i dezinfekciju. Metalne i drvene potpore potrebno je skladištiti u suve prostorije da bi vijek njihovog trajanja bio što duži.

Sledeća faza je uklanjanje biljnih ostataka. Biljni ostaci se iznose iz zatvorenog prostora i odlažu na mjesta koja su udaljena od samog mjesta proizvodnje. Mjesto odlaganja bi trebalo biti što udaljenije od mjesta proizvodnje iz razloga da bi se spriječilo razmnožavanje patogena i njihovo prelaženje u zatvoreni prostor. Prilikom odlaganje biljne mase treba voditi računa da visina mase bude što manja iz razloga da niske zimske temperature mogu biti iste u cijeloj zapremini mase. Ako vršimo kabasto raspoređivanje mase samo spoljašnji dio će biti pod uticajem niskih temperatura, a unutrašnji ne, što će dovesti do povoljnih uslova za razvoj patogena unutar same mase. Poslije iznošenja biljne mase vrši se uklanjanje malč folije i sistema za navodnjavanje i odlaganje na otpad. Svake godine bi trebalo koristiti nov sistem za navodnjavanje i malč foliju.

Poslije ove faze vrši se čupanje korova, čišćenje i njihovo uklanjanje. Tako da bi poslije svih navedenih faza u zatvorenom prostoru trebala ostati samo zemlja kao medijum za proizvodnju. Isto tako, može se uraditi  i dezinfekcija zatvorenog prostora (konstrukcije plastenika, folije i zemlje). Osnovna obrada zemljišta je prva agrotehnička mjera koje je radi poslije svih navedenih radnji. Ova mjera je obavezna nevezano da li se vrši zimski ciklus proizvodnje ili ne. Poljoprivredni proizvođači koji ne rade zimsku proizvodnju povrća poslije osnovne obrade vrše skidanje i skladištenje folije, tako da niske zimske temperature mogu povoljno uticati na zemljište. Dok ostali proizvođači poslije osnovne obrade vrše dodatnu obradu i ostale agrotehničke mjere koje su potrebne za povrtarske kulture koje planiraju da uzgajaju.

Treba napomenuti da prilikom zimske proizvodnje povrća u zatvorenom prostoru provjetravanje plastenika je obavezno. Dužina provjetravanja zavisi od dnevnih temperatura, ali je neophodna da se provodi svaki dan ukoliko su dnevne temperature iznad nule. U periodu kada su temperature ispod nule provjetravanje se vrši par puta sedmično i to u periodu dana kada je temperatura naviša. Provjetravanje je jako bitna mjera iz razloga regulacije temperature i vlažnosti vazduha. U zatvorenom prostoru dosta brže dolazi do povećanja temperature i vlažnosti vazduha i stavaranja povoljnih uslova za razvoj patogena i bolesti čiji su efekti vidljivi tek nakon određenog vremenskig perioda.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI