Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako oživjeti umiruću sobnu biljku?

Kako oživjeti umiruću sobnu biljku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje kućnih biljaka uvijek je uzbudljivo s obzirom na koristi koje bi to donijelo vama i vašem okruženju. Međutim, kada se pojave izazovi koji utiču na napredovanje i cvjetanje sobne biljke, može se činiti da su napori bili uzaludni.

Kako da pomognete biljkama?

Mjere mogu pomoći u oživljavanju vaše kućne biljke:

1. Presađivanje: Presadite biljku promjenom tla; novo tlo treba da ima odgovarajuće hranljive materije potrebne za opstanak biljke.

2. Osvjetljenje: Ako je neadekvatno osvjetljenje odgovorno za odumiranje; biljci obezbijedite jaku, ali indirektnu sunčevu svjetlost. Vještačko osvjetljenje se može koristiti umjesto sunčeve svjetlosti. U slučaju direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti, obezbijedite sijenke za zaštitu biljaka.

3. Zalivanje: Izmijenite svoj raspored zalivanja tako da odgovara potrebama biljke. Ako je biljka dugo zalivana, potrebna je promjena tla. Morate smanjiti zalivanje na minimum da biste omogućili potpuni oporavak korijena. Prije i poslije zalivanja provjerite teksturu tla da biste izmjerili potrebnu količinu vode. Na kraju zalivanja, tlo mora biti vlažno, ali ne previše.

Pročitajte: Pet savjeta za njegu sobnog cvijeća tokom jeseni

4. Saksije: Prilikom odabira saksija ili posuda, izbušene su pogodne za sve sobne biljke. One pomažu u sprječavanju zadržavanja vlage.

5. Vlažnost: Obezbijedite vlažno okruženje za svoju tropsku sobnu biljku. Ovlaživači i orošeno lišće pružaju odgovarajuću atmosferu i okruženje za sobne biljke. U zimskoj sezoni biljke na otvorenom treba premjestiti u toplije okruženje.

6. Štetočine: Ako zaraza nije izmakla kontroli, insekticidi ili sapuni mogu se koristiti za odbranu od štetočina i insekata. Ne zaboravite odvojiti pogođene biljke od zdravih kako biste ograničili širenje.

Pročitajte: Najskuplje SOBNO CVIJEĆE na svijetu, a nešto slično svi imamo u domovima!

7. Đubrenje: U većini slučajeva, umiruće sobne biljke se moraju presaditi da bi im se dao novi početak. Ako prekomjerno đubrenje nije odgovorno za odumiranje, to bi pomoglo ubrzanju rasta biljke. S druge strane, ako je prekomjerno đubrenje uzrok, nakon presađivanja izbjegavajte korišćenje đubriva da biste omogućili oporavak korijena.

8. Orezivanje: Kada biljka postane previše grmolika, orežite je kako biste uklonili nezdrave dijelove. Tokom orezivanja, sterilišite opremu prije upotrebe kako biste spriječili širenje zaraza. Osim toga, prije nego što premjestite biljku u zatvoreno, uvjerite se da biljka nije zaražena. Odvojite je od drugih biljaka na neko vrijeme da biste ograničili širenje zaraza.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI