Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUberite plodove POVRĆA u pravo VRIJEME i osjetite najbolji UKUS!

Uberite plodove POVRĆA u pravo VRIJEME i osjetite najbolji UKUS!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prepoznavanje znakova voća i povrća zahtijeva praksu. I najiskusnijim baštovanima se dešava da promaše taj kratak trenutak između vremena kada neki je neki plod blagog ukusa i kada je prezreo. Takođe, dešava se da dugo ne sade neku sortu i da, jednostavno, zaborave nijansu boje koja će im reći kada plod ima najbolji ukus.

Na ukusu povrća utiče mnogo faktora: sorta povrća, vrsta zemljišta, temperatura, godišnje doba, koilčnina vode, sunčeva svjetlost i da li se uzgaja napolju ili u plasteniku. U vrijeme berbe, međutim, najvažnij je uzeti u obzir doba dana i zrelost.

Baštovani ustaju znatno prije izlaska sunca kako bi počeli branje čim bude dovoljno svjetlosti.

Istina je da povrće treba brati, osim par izuzetaka, u hladnim jutarnjim satima, jer tako ostaje svježije i duže se čuva. Ako se bere prekasno, brže se kvari i propada, jer je ispario veći dio vlage i apsorbovalo je popodnevnu toplotu.

Ovo je posebno važno za lisnato povrće, poput zelene salate, spanaća, blitve i začinskog bilja, poput peršuna i bosiljka. Takođe, ovo se odnosi na povrće kao što je grašak i na sve biljke iz porodice kupusa.

Ukoliko se jutarnja berba ne uklapa u vaš raspored i životni stil, birajte kasne večernje sate za berbu, a nakon što vrućina počne da slabi.

Povrće poput paradajza, paprike i tikvice manje je osetljivo, pa ih možete brati kasnije tokom dana. Možete da vadite i korijensko povrće, kao što je šargarepa, samo je neophodno da se brzo izvadi i odnesi u hladniju prostoriju, posebno ako je dan izuzetno topao.

Ispitivanje zrelosti uključuje sva čula: od tapkanja i mirisa dinje, do probijanja kukuruznih zrna i prepoznavanje savršene bujnosti graška. Nakon dovoljno prakse, posmatranja razvoja biljaka i puno degustacije, vidjećete da su vaše oči naučile da prepoznaju zrelost biljke, a ruke naučile samostalno da pronađu savršeno zreo plod.

Izvor: Agromedia.rsRenees garden,

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI