Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŽičnjaci - Najopasnija zemljišna štetočina povrća!

Žičnjaci – Najopasnija zemljišna štetočina povrća!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Larve skočibuba (Žičnjaci ili žičari) ubrajaju se u grupu ekonomski najvažnijih pozemnih dijelova biljaka.

Hrane se brojnim gajenim i korovskim biljkama. Praktično nema biljne vrste koju ove štetočine ne ugrožavaju.

One u zemljištu mogu oštećivati zasijano sjeme i klijance biljaka, te biljke ne niču i usjevi ostaju prorijeđeni. Kod poniklih ili rasađenih biljaka žičnjaci oštećuju korijen ili korijenov vrat biljaka, uslijed čega one žute, venu i propadaju.

Takođe, tokom čitave vegetacije ubušuju se i prave hodnike kod korijenasto-krtolastog povrća (mrkva,krompir,celer…). Pored smanjenja prinosa, ovako izgriženim i izbušenim proizvodima se smanjuje kvalitet i teže se prodaju. Osim toga, ovako oštećeni proizvodi teže se čuvaju i podložni su truljenju.

Kod nas poznato je više vrsta skočibuba, a među njima naročito Agriotes ustulatus Schall., A. sputator L. i dr.

Ciklus razvoja skočibuba (Elateridae)

MJERE ZAŠTITE

Manjem broju žičnjaka u zemljištu doprinosi pravilan plodored, češća obrada zemljišta, uništavanje korova, brzo uklanjanje i zarovanje žetvenih ostataka, naročito poslije gajenja strnih žita i dr.

Gajenje srnina uzastopno 2-3 godine na jednom polju doprinosi povećanju broja ovih štetočina u zemljištu.

Da bi izbjegli ili umanjili štete od žičnjaka potrebno je prije sjetve ili sadnje izvršiti pregled zemljišta, kopanjem jama veličine 50x50x50 cm, ravnomjerno raspoređenih na parceli. Broj jama se određuje na osnovu veličine parcela i tako da se, u prosjeku, na svaka dva hektara pregleda po jedan uzorak zemljišta. Na parcelama od 5 ha potrebno je pregledati 5-10 jama. Ako se nakon pregleda nađe u prosjeku, više od jednog žičnjaka po metru kvadratnom, potrebno je pristupiti hemijskim mjerama zaštite.

Za suzbijanje štetočina u zemljištu, u proizvodnji povrća uopšte, mogu se koristiti različiti insekticidi koji su dozvoljeni za tu namjenu.

Kod krompira, kako bi se što više zaštitile buduće mlade krtole, bolje je unošenje insekticida obaviti poslije sadnje, a prije zagrtanja.

Na manjim površinama, baštama, insekticidi se mogu rasuti i ručno (sa rukavicama) po čitavoj površini, ili samo dužinom redova. Po nicanju ili rasađivanju biljaka, suzbijanje žičnjaka je otežano i rijetko se kada postižu dobri rezultati.

Tekst preuzet iz udžbenika “ŠTETOČINE POVRĆA I NJIHOVO SUZBIJANJE” – Radosav Sekulić, Radoslava Spasić i Tatjana Kereši

PROČITAJTE:

Poslije vađenja krompira HITNO ga sklonite sa PARCELE!

Kako suzbiti štetočine bez hemijskih pesticida?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI