Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoU kasnu zimu možete posaditi ove biljke i ubirati plodove na proljeće

U kasnu zimu možete posaditi ove biljke i ubirati plodove na proljeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pitate se koje povrće možete saditi u kasnu zimu i u kasno ljeto za berbu u jesen i proljeće? Postoji više opcija nego što mislite.

U kasno ljeto ili kasnu zimu, možda mislite da vaš povrtnjak više ne služi ničemu, ali ako živite u blagoj klimi, možete nastaviti proizvoditi svježe povrće čak i kada je napolju prilično hladno.

Povrtnjak u hladnoj sezoni ispunjen je biljkama koje preferiraju hladnije temperature i tlo prikladno za jesen i proljeće. Neke čak daju sve od sebe čak i kad ima mraza. Za većinu ljudi povrće za hladnu sezonu ono je koje sadite dok je ljeto na odlasku – ili početkom godine, kada jednostavno jedva čekate da se vratite u baštu.

Pročitajte: Kako primijeniti pepeo kod sadnje krompira?

Popularne kulture za sadnju u kasnu zimu i ljeto su: cvekla, brokula, kupus, mrkva, blitva, kelj, zelena salata, praziluk, grašak, rotkvica i špinat, rukola, prokulice, kelj, celer, kineski kupus, endivija, komorač, češnjak, luk, pastrnjak, zelena salata i repa.

Neki usjevi u hladnoj sezoni uključuju čak i šparoge, krompir i rabarbaru. Da, često se misli da im više odgovara uzgoj ljeti, ali više vole hladnije temperature proljeća i jeseni.

Provjerite temperature

Iako usjevi u hladnoj sezoni mogu podnijeti čak i mraz, moraćete obratiti pažnju na temperaturu zraka i tla kako biste maksimalno iskoristili svoj vrt. To znači sadnju dovoljno rano u jesen kako bi se omogućilo biljkama da dosegnu zrelost prije nego što krenu jaki mrazevi ili dnevna temperatura padne prenisko (obično ispod 12,8°C). U kasnu zimu ćete morati poduzeti suprotan pristup, čekajući na sadnju dok temperatura vazduha i tla ne budu dovoljno topla da biljke mogu napredovati.

Razmislite o zaštitnom okviru

Zaštitni okviri omogućuju vam da uzgojite povrće ranije u sezoni i održavate proizvodnju usjeva kroz cijelu sezonu. Dostupni su komercijalno, ali možete napraviti i svoje. Pripazite da pravilno postavite okvir kako biste omogućili ventilaciju. Ako želite saditi direktno u bašti, jednostavno postavite okvir oko biljaka i uklonite kada se temperatura vazduha zagrije.

Pročitajte: Tople leje za početnike – Uputstva za pravljenje

Zeleniš

Zelena salata i ostalo zelje brzo će proklijati i postati gorko ljeti, posadite ih u proljeće i ranu jesen i nedjeljama ćete uživati u svježim darovima iz bašte za ukusne salate i sendviče.

Hladne biljke

Neko povrće koje uspijeva u hladnoj sezoni može čak prijeći granicu i preživjeti kao zimsko povrće. Kelj može preživjeti sve dok temperatura ne dosegne tačku smrzavanja, a može čak preživjeti i snieg.

Korjenasto povrće

Započnite brzo sazrijevanje korjenastih usjeva, kao što su mrkva i cvekla, naravno, rano u sezoni, ali ih takođe posadite krajem ljeta kako bi ih bilo i na jesen. I jedno i drugo može biti iznimno produktivno ako imate jedan veliki usjev, stoga samo planirajte uzastopno sijati male redove. Na taj ćete način uvijek imati nešto spremno.

Brokula

Postoji razlog zašto je brokula favorit u jesen i zimu u prodavnicama; može podnijeti niže temperature. Svaki član porodice kupusnjača dobar je izbor za baštu kada temperature padnu.

Sadi u visinu

Grašak dugo se smatra vjesnikom proljeća. Počnite ga saditi rano; možete koristiti iste nosače kasnije ljeti za podupiranje pasulja, a zatim ponovno dobiti posljednju berbu graška tokom jeseni.

Pročitajte: Zelenišno đubrenje u organskoj proizvodnji

Vratite uslugu svome vrtu

Popunite prazna mjesta u svom vrtu pokrovnim usjevom. Iako možete na kraju imati više pasulja nego što znate što ćete s njim, to je ideja. Ovi usjevi se ne uzgajaju za hranu; umjesto toga, oni se obrađuju ili ukopavaju u tlo kao dopune. Dostupne su brojne mogućnosti. Mahunarke, pasulj i djetelina, pomažu u dodavanju azota u tlo; trave dodaju organsku materiju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI