Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Oprezno sa čajem od žalfije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žalfija (lat. Salvia officinalis) je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koja se spominje i u antičkim spisima. Još prije 2000 godina stari Rimljani su upotrebljavali žalfuju na različite načine za liječenje.

Čuveni franački kralj Karlo veliki od sveg ljekovitog bilja i najviše cijenio žalfiju i po njegovom naređenju uzgajala se na manastirskim posjedima.

I samo ime ove biljke potiče od latinske riječi salvare, što znači spasti, spasavati, izliječiti…

U pitanju je višegodišnja razgranata polužbunasta biljka iz familije usnatica čije stablo dostiže visinu između 50 i 90 centimetara. Samo stablo je drvenasto i četvrouglasto u presjeku, listovi su srebrnozeleni zbog obilja dlaka. Cvjetovi su plavo-ljubičasti, rjeđe
ružičasto-bijeličasti, izrazito dvousnati i nalaze se skupljeni u cvasti na vrhovima stabljika i ogranaka.

Pročitajte: Petrovac, žalfija, crni sljez – prirodni lijek za bolno grlo i promukli glas

Cela biljka je vrlo aromatična,specifičnog i jakog mirisa. U ljekovite svrhe od ove biljke koristi se isključivo list koji se bere u maju kad žalfija procvjeta.

Glavni ljekoviti sastojak lista žalfije je isparljivo mirisno etarsko ulje, koje sadrži tujon, cineol i kamfor, a ima i dosta gorke materije koje djeluju ljekovito.

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju. Jedna kašičica mljevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi.

Žalfija je bogata i magnezijumom i vitaminom A. Ljekoviti sastojci žalfije djeluju antibakterijski, protivupalno, površinski skupljaju tkivo i smanjuju lučenje znoja.

U obliku vodenog ekstrakta i tinkture, list žalfije se primjenjuje spolja za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla.

Pročitajte: Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

Čaj od žalfije pije se kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.

Pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana, a trudnicama i dojiljama se ne preporučuje uopšte da ga piju. Čaj od žalfije ne treba piti duže od dvije nedjelje zbog mogućeg ispoljavanja toksičnih efekata usljed prisustva tujona.

Da biste od čaja od žalfije dobili sve sastojke potrebno je pravilno ga pripremiti i konzumirati. Kako kažu stručnjaci dvije kašičice čaja treba preliti sa 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta. Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti bez šećera i kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI