Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTuršija i kiseli kupus su prirodne apoteke - Objašnjava diplomirani nutricionista Predrag...

Turšija i kiseli kupus su prirodne apoteke – Objašnjava diplomirani nutricionista Predrag Nenadić

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

I tu među teglama, ajvara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lijek za preventivu i lečenje mnogih bolesti. Da li je zimnica, naš lijek?

„Hrana je lijek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija“, kaže diplomirani nutricionista Predrag Nenadić.

Fermentisane namirnice obezbijeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crijevne flore.

Pročitajte: Turšija ima značajne prednosti za organizam

Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.

„Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svježim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane“, objašnjava Nenadić.

Pročitajte: Kiseli kupus u tegli – kako ga pripremiti i čuvati

Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrijednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine.

Izvorrts.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI