Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTuršija ima značajne prednosti za organizam

Turšija ima značajne prednosti za organizam

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem. One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija.

Te dobre bakterije prirodno nastanjuju naša crijeva i čine crijevnu mikrofloru. Svi ti mikroorganizmi izuzetno su važni za zdravlje probavnog sistema, ali i čitavoga organizma.

Kako su u crijevima prisutne i loše bakterije, gljivice i ostali patogeni mikroorganizmi, oni se u određenim okolnostima mogu razmnožiti i loše uticati na vaše zdravlje.

Fermentisane namirnice i probiotičke kulture tada mogu biti od velike koristi za liječenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi.

Otkako znamo za sebe, naše bake su nam u hladnim mjesecima pripremale turšiju. U pravom smislu te riječi, turšija znači kiseljenje povrća ili ukiseljeno povrće. Ovaj vid pripreme hrane obezbjeđuje unos nutritivno bogatih namirnica u periodu kada nam svježe povrće nije dostupno.

Obično se kisele kupus, krastavci, paradajz, crni luk, paprika, brokoli, karfiol, mrkva i slično. Turšija se, zaista, može pripremiti na hiljadu načina, a jedino od načina na koji je pripremate zavisi da li će i u kojoj mjeri turšija biti zdrava.

Turšija u svakom smislu čuva vaš organizam!

Ako ste se ikada zapitali da li je turšija zdrava, znajte da ukiseljeno povrće ima značajne prednosti za vaš organizam:

Zdrava crijevna mikroflora

Kao što vjerovatno znate, našu crijevnu floru nastanjuju dobre i loše bakterije. U slučaju narušene ravnoteže između zdravih i nezdravih mikroorganizama u našoj crijevnoj flori, može doći do mnogih zdravstvenih problema.

Turšija, kao izvor fermentisanih namirnica, obnavlja narušeni balans bakterija u crijevima, podstičući “naseljavanje” korisnih bakterija. Na taj način, štiti se i obnavlja sluznica crijeva. Ukratko, turšija najbrže i najefikasnije obnavlja našu crijevnu floru.

Poboljšava imunitet

Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti tijelo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiselo povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju “uljeze”.

Snižava povišen nivo holesterola

Smatra se da se konzumiranjem fermentisanih proizvoda smanjuju i nivoi lošeg holesterola u krvi. Do toga dolazi zato što takve namirnice smanjuju sposobnost resorpcije holesterola u krv.

Ublažava alergije i kožne tegobe

Nije slučajna uzrečica da je koža ogledalo zdravlja. Zdrava mikroflora štiti crijeva od toksina i teških metala. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i spriječava infekcije i upale. To ima pozitivan uticaj na smanjenje alergije, akni, ekcema i gljivičnih infekcija.

Poboljšava raspoloženje

Ponekad se crijeva opisuju kao “drugi mozak”. Smatra se da se najveći dio serotonina, hormona sreće, stvara upravo u crijevima. Hroničan stres negativno djeluje na crijevnu mikrofloru. Stoga svakako pokušajte da izbjegnete stres, a zdravlje crijeva zaštitite unosom fermentisanih namirnica.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI