Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciRase pasa koje mogu da žive 20 godina

Rase pasa koje mogu da žive 20 godina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina rasa pasa živi između 10 i 13 godina, ali ima i onih koje žive duže od toga. Saznajte koje to rase žive najduže, pa čak i 20 godina.

Iako ta rasa nije stavljena na listu najdugovečnijih, svjetski rekord u dugovječnosti drži australijski ovčar Bluey koji je doživio nevjerovatnih 29 godina. I mada ne žive svi psi tako dugo, pojedine rase žive prilično duže od drugih.

Jedna od najdugovječnijih rasa, vjerovatno i zato jer je jedna od najmanjih, jeste čivava. U prosjeku žive između 15 i 20 godina, a najstarija zabilježena čivava na svijetu uginula je prošle godine s 20 godina.

Jorkširski terijer

Jedna je od najpopularnijih rasa, a svog vlasnika će dugo usrećivati jer jorkširski terijeri u prosjeku žive između 17 i 20 godina.

Pomeranski špic

Ovi paperjasti mališani u prosjeku žive između 12 i 16 godina. Rasi pomeranaca pripada i popularni Boo, najslađi pas na svijetu.

Jazavčar

Pripadnici ove rase vrlo živahnog karaktera obično žive između 12 i 15 godina, ali mogu da dožive i više godina. Jazavčar po imenu Chanel doživio je čak 21 godinu.

Mini pudla

Životni vijek ovih pametnih slatkiša koje je lako trenirati obično traje između 12 i 15 godina. Ipak, najstarija mini pudla po imenu Seamus živjela je čak 20 godina.

Maltezer

Ovo je još jedna vrlo popularna mala rasa u čijem društvu vlasnici uživaju između 12 i 15 godina, koliko maltezeri u prosjeku žive. Inače, maltezer je drevna rasa čiji korjeni sežu s Malte.

Lasa Apso

Ovi psi predivne naravi takođe imaju životni vijek kao i druge male rase, između 12 i 15 godina. Lasa Apso uzgojen je s namjerom da pomogne u čuvanju budističkih hramova.

Mops

Još jedna mala rasa s kojom vas čeka 12 do 15 godina sreće i veselja, koliko mopsovi žive. Riječ je o drevnoj kineskoj rasi koju obožavaju širom svijeta.

Bigl

Biglovi se smatraju jednom od najboljih rasa za djecu jer su poslušni i vole da budu vrlo aktivni. U prosjeku žive između 12 i 15 godina, ali bigl Butch koji je uginuo 2003. živio je i dosta duže – doživio je nevjerovatnih 27 godina.

Patuljasti šnaucer

Ova živahna rasa ima podjednako mnogo energije, te ju je lako trenirati kao i veću verzija šnaucera. U prosjeku žive između 12 i 15 godina, a patuljasti šnauceri najsrećniji će biti ako svoj vijek provedu aktivno sa svojim vlasnikom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI