Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKiseli kupus u tegli - kako ga pripremiti i čuvati

Kiseli kupus u tegli – kako ga pripremiti i čuvati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konezrvansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvijek se nađe mjesta na polici špajza.

Nije jednostavno kiseliti kupus kada živiš u stanu, kada nemaš gdje staviti bure ili plastičnu kantu. No, za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konezrvansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvijek se nađe mjesta na polici špajza.

Za jednu teglu od 1,5 litre potrebna vam je:

  • srednja glavica kupusa, oko 1,5 kg
  • 1,5 kašika soli
  • začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber)
  • par zrna kukuruza za žutu boju kupusa

Tegle dobro operite i osušite na zraku ili sterilizirajte u pećnici na 100°C. Glavici kupusa maknite vanjske listove i eventualna oštećenja. Operite ju i raščetvorite.

PROČITAJTE: Stari recept za kiseljenje kupusa: Ovako se neće kvariti

Kupus možete izribati na ribež ili narezati na trake (na deblje ili tanje, ovisno o želji). Kupus prebacite u veću posudu, posolite ga, dobro izgnječite, dodajte začine i promiješate.

Ovako izmješani kupus prebacite u teglu, dobro pritisnite šakom i dodajte tečnost koja je ostala u posudi u kojoj ste ga miješali sa soli i začinima. U manju teglu (koja mora proći kroz otvor veće) stavite kamenje, klikere ili nešto teško kako bi pritisnuli kupus koji sve vrijeme mora biti pod tečnosti.

Prekrijte otvor tegle tkaninom i zavežite konopcem ili gumicom. Važno je da kupus ima zraka, ali i da spriječite upadanje mušica ili trunja.

Prvih 24 sata nekoliko puta pritišćite manju teglicu kako bi kupus ispustio tečnost (rasol). U slučaju da u roku 24 sata ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šalici vode promiješajte žličicu soli i dodajte onoliko koliko je potrebno da prekrije sav kupus. Ulijte, promiješajte i ponovo pritisnite teglicom.

Kupus će se kiseliti 3-10 dana, koliko mu je potrebno za fermentaciju. U tom periodu ga držte na tamnijem mjestu i sobnoj temperaturi, od 18 do 23°C. Svaki dan ga provjeravajte i pritišćite kako bi bio pod vodom.

Nakon tri dana ga probajte. Ako se ukiselio (što ovisi od temperature), zatvorite teglu njezinim poklopcem i spremite ju u frižider. Ako imate hladniju špajzu, podrum ili balkon, možete ga i ondje držati neko vrijeme.

U slučaju da se na površini pojavila bjeličasta prevlaka, nemojte brinuti jer se radi o normalnom procesu. Jednostavno ju skinite žlicom.

Ovako ukiseljen kupus će trajati dva mjeseca, a kroz jesen i zimu možete napraviti još nekoliko novih tura.

Uvijek pokušajte koristiti veću teglu kako kupus prilikom fermentacije nebi “kipio” preko ruba. Najbolje je teglu dodatno staviti na tanjurić kako bi pokupio moguće “ključanje” kupusa.

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI