Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiTrik da praznična jelka duže zadrži iglice - Dodajte tajni sastojak u...

Trik da praznična jelka duže zadrži iglice – Dodajte tajni sastojak u vodu za zalivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko ste se opredijelili da kupite jelku sa busenom i ukrasite je za novogodišnje praznike, ovi savjeti će vam biti od koristi.

Većina se opredjeljuje da okiti plastičnu jelku za novogodišnje praznike. Praktična je i dugo traje, a pored toga ne pravi nered kakav često ostaje iza jelke sa busenom.

Ali, s druge strane, nema ništa ljepše od mirisa četinara koji se širi kućom za vrijeme praznika. Oni koji kupuju jelku sa busenom trude se da je unesu u dom neposredno pred doček nove kalendarske godine, jer zbog centralnog grijanja ili toplog vazduha koji se širi iz klima-uređaja iglice brzo počnu da opadaju.

To je, smatraju stručnjaci, velika greška – jelku nikada ne bi trebalo unijeti odmah po kupovini u prostor u kom će stajati tokom praznika. Da bi se postepeno privikla na višu temperaturu vazduha, neophodno je da provede dan ili dva u „prelaznoj“ prostoriji ukoliko je već nećete tokom praznika držati na terasi, a potom presaditi iz saksije u baštensku zemlju.

Pročitajte: Katalpa ili cigaraš je dekorativno drvo koje odbija insekte – Sadnja i uzgoj

Stručnjaci iz HanleysGarden Centra u Irskoj savjetuju da bi jelku trebalo zalivati svakog drugog dana kako bi drvo što duže ostalo svježe. U podlošku saksije uvijek bi trebalo da bude oko dva centimetra vode.

Ali, pored vode, jelkama prija još jedan tečni dodatak koji spriječava prekomjerno opadanje iglica. Riječ je o gaziranom napitku na bazi limuna i limete koji bi trebalo pomiješati sa vodom za zalivanje u razmjeri 3:1 u korist vode.

Šećer koji se nalazi u gaziranom napitku već je oprobana hrana za biljke, kao i za rezano cvijeće, a arome limuna i limete djeluju kao konzervans i mogu da spriječe razvoj bakterija koje dovode do propadanja jelke.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI