Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se priprema čaj od pelina i za šta je dobar?

Kako se priprema čaj od pelina i za šta je dobar?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čaj ili vino pripremljeno od pelina poznati su kao pomoć u prirodnom liječenju žutice i za bolesti jetre jer istovremeno pelin čisti, jača i pobuđuje.

Postoje mnoge čajne mješavine s pelinom u kojima se pelin miješa u jednakim dijelovima s kamilicom, komoračem, anisom, žalfijom, paprenom metvicom, iđirotom i srčanikom. Za dugotrajne groznice dobro je piti čaj od pelina, a parom pelinova uvarka liječi se bolno i gnojno uho te zubobolja.

Čaj od pelina – priprema

Jedna čajna kašika suvog pelina dovoljna je za jednu šolju čajnog oparka, a tako pripremljeni čaj pije se do dva puta dnevno. Uz čaj se može upotrijebiti i tinktura pelina koja se uzima jednom do tri put dnevno tako da se 8 do 10 kapi tinkture nakapa na kocku šećera.

Za pripremu čaja potrebna je jedna čajna kašičica pelina ako se priprema s 2 dcl vode. Kipućom vodom prelije se pelin i stoji 15 minuta. Potom se procijedi i spreman je za konzumaciju. Uzima se jedna do tri šolje tokom cijelog dana.

Čaj od pelina pije se najduže sedam dana i to u gutljajima poslije jela. Nakon toga potrebno je napraviti pauzu od sedam dana te se može ponovno piti. Ako se pije u svrhu liječenja probavnih organa onda se čaj ne šećeri, a kod ostalih oboljenja može se zasladiti medom.

Pročitajte: Pelin – Ljekovita svojstva i gajenje

Ljekovita svojstva pelina

Pelin osim eteričnog ulja, sadrži i niz složenih organskih spojeva poput gorkog glikozida absintina te gorkih materija koje se nazivaju arlemisin i anabsintiin. Od organskih kiselina u pelinu se nalaze jantarna, jabučna i taninska kiselina.

Listovi sadrže eterično ulje zeleno plave boje koje se naziva tujon, azulen, tanaceton, terpen te mangan i kalijum.

Pelin je dobar za pobuđivanje apetita i pospješivanje probave te se koristi kao sredstvo za jačanje jer vrlo efikasno otklanja nadimanja i sve probavne smetnje i pobuđuje izlučivanje žuči i jetre.

Čaj od pelina odličan je protiv:

  • grčeva u crijevima i želucu
  • proliva
  • hroničnog zatvora
  • pretilosti
  • viška kiseline u želucu
  • žutice
  • žgaravice
  • lošeg zadaha iz usta i žuto obloženog jezika.

Čaj od pelina se u malim količinama može uzimati kao pomoć u liječenju vodene bolesti, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i bubrežne nakapnice. Veće količine čaja nisu preporučljive kod upalnih nadražaja bubrega jer prejako nadraživanje bubrega može ili pojačati upalu ili potpuno zaustaviti izlučivanje mokraće.

S obzirom na to da je pelin gorka biljka dobro djeluje na poboljšavanje i stvaranje optoka krvi. Isto tako pelin je poznat kao biljka koja pomažu u borbi protiv raznih vrsta parazita.

Za žene je čaj od pelina veoma dobar jer se postiže bolja prokrvljenost koja olakšava porod. Pojačava menstruaciju, a dokazano je i da pospješuje trudove kod trudnica.

Pročitajte: Kako napraviti domaći PELINKOVAC

Moguće nuspojave konzumacije čaja od pelina

Kod konzumacije pelina u svrhu liječenja određenih tegoba i bolesti veoma je važno poštivati određena pravila i konzultirati se s ljekarom. Pelin se ne uzima istovremeno s preparatima koji sadrže željezo, za vrijeme trudnoće, duže od sedam dana, kod težih oboljenja, bez konsultacije s ljekarom, kod oštećenja unutrašnjih organa i želuca i ako postoji opasnost od moždanog udara.

Vrlo je bitno znati da eterično ulje iz pelina može uzrokovati poremećaj uma, osjećaj vrtoglavice i opojno pomućenje svijesti ako se čaj ili pelinovo vino uzima u prekomjernim količinama.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...