Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZašto je kišnica tako dobra - Ovo su njene prednosti u domaćinstvu...

Zašto je kišnica tako dobra – Ovo su njene prednosti u domaćinstvu i bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U svijetu je, na sreću, sve popularnije da “pozelenite”, odnosno da se vratimo prirodi. Jedna od “go green” (pozelenite) stvari je i kišnica i skupljanje kišnice.

Poznato nam je da je potrošnja vode ljeti uvećana, ponekad, po domaćinstvu, i za 40 odsto, dok neki domovi, koji nisu na gradskom vodovodu, imaju problem sa čestim nestankom vode. Naprije se opremite. Postavite burad na prava mjesta, kod odvoda, kod oluka, ali i na otvorenom. Pored buradi, posebno ako imate veliko domaćinstvo, vodu možete skupljati i u cisternama.

Sve to su dobri razlozi da razmislite o kišnici. Najbolje bi bilo da, ukoliko se odlučite za ovaj korak, kupite i filtere za prečišćavanje kišnice.

Pročitajte: Sakupljanje vode sa krovnih površina

Kišnicu možete koristiti za pranje veša, čišćenje, pranje automobila, zalivanje vrta, ispiranje WC šolje. Zanimljivo je da svako od nas, u prosijeku, potroši 140 litara vode dnevno, od toga 45 litara dragocjene pitke vode samo za isprinaje WC šolje. U ovom slučaju se jasno vidi koliko je kišnica važna zamjena.

Za pranje veša mnogo je bolje koristiti kišnicu, jer sa njom štedite i na prašku za veš, a i poboljšavate učinak pranja.

Najbolji izbor za vrt je upravo kišnica. Ljeti ćete sa njom uštediti velike količine vode, a vaše biljke će “bujati”, jer je meka kišnica, bez kamenca, mnogo povoljnija za njih. U nekim evropskim zemljama čak je zakonom zabranjeno zalivati vrtove pitkom vodom ljeti, a podstiče se razvijanje sistema sakupljanja kišnice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI