Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTri očigledna znaka da je luk spreman za vađenje iz zemlje

Tri očigledna znaka da je luk spreman za vađenje iz zemlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba luka je jednostavna i ista za sve vrste lukova. Već sredinom ljeta, kada lukovice počnu da se povećavaju, možete početi sa berbom pojedinačnih lukovica po potrebi.

Postoje tri jasna znaka koja ukazuju da je vaš luk spreman za berbu:

Vrhovima lukovice padaju

Prvi znak da je luk spreman za berbu je kada vrhovi lukovica počnu da padaju. Kada primetite da se listovi savijaju prema zemlji, to je signal da je proces rasta završen i da je luk spreman za vađenje.

Vratovi lukovice postaju meki

Drugi znak je kada vratovi lukovica postanu mekani. Ovaj deo biljke, gdje se listovi spajaju sa lukovicom, omekšava i to ukazuje da je vrijeme za berbu. Mekani vrat luka je jasan pokazatelj da je luk dostigao punu zrelost.

Listovi postaju žuti ili smeđi

Treći i najočigledniji znak je promena boje listova. U kasno ljeto ili ranu jesen, listovi biljaka luka počinju da žute ili smeđe i postepeno se suše. Ovo je prirodan proces koji ukazuje na to da je biljka prestala da raste i da je luk spreman za skladištenje.

Kada uočite ove znake, vrijeme je da berete luk. Važno je ubrati lukovice ubrzo nakon što listovi počnu da se suše kako bi se osigurala njihova dugotrajnost tokom skladištenja. Berba luka ne zahtijeva mnogo truda, a praćenje ovih znakova pomoći će vam da dobijete najbolje rezultate i sačuvate svoje lukovice za kasniju upotrebu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI