Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaNajefikasnija organska đubriva za paradajz

Najefikasnija organska đubriva za paradajz

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje paradajza je esencijalno za dobijanje zdravih i kvalitetnih plodova. Pravilna upotreba organskih đubriva može značajno poboljšati rast biljaka. U ovom članku ćemo predstaviti najefikasnija organska đubriva za paradajz.

Riblja emulzija

Riblja emulzija je tečno đubrivo bogato azotom, magnezijumom i kalcijumom. Razređuje se u vodi i može se koristiti kao folijarni sprej ili direktno u zemljištu. Pazite da ne pretjerate, jer može opeći mlade listove.

Stajnjak

Stajnjak mora sazreti prije upotrebe kako bi se izbjegle opekotine biljaka zbog visokog nivoa azota. Dodaje se u zemljište pre sadnje ili kao prihrana tokom sezone.

Koštana i krvna brašna

Ova prahasta đubriva bogata su fosforom i azotom. Potrebno je nekoliko nedelja da se razgrade, ali ostaju efikasna nekoliko mjeseci.

Ljuske od jaja

Zdrobljene ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma, ključnog za prevenciju vršne truleži paradajza. Dodajte usitnjene ljuske oko biljaka kako biste obezbedili kalcijum.

Talog kafe

Talog kafe sadrži azot, kalijum i fosfor. Kada se koristi u tankom sloju oko biljaka, poboljšava kvalitet zemljišta i sprječava prisustvo puževa.

Kombinacija taloga kafe i ljuski od jaja

Ova kombinacija deluje kao efikasno organsko đubrivo i prirodna barijera protiv puževa. Posipajte oko biljaka za najbolje rezultate.

Domaća đubriva

Rastvor koprive i gaveza, pripremljen fermentacijom u vodi, može biti izuzetno koristan za zalivanje paradajza. Razblažite tečnost prije upotrebe kako biste izbjegli oštećenje korena.

Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

Korišćenjem ovih organskih metoda, možete osigurati zdrav i obilan rod paradajza bez upotrebe hemijskih sredstava

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI