Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTri načina za pripremu ŠVARGLE

Tri načina za pripremu ŠVARGLE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

PRVI NAČIN PRIPREMANJA ŠVARGLE – Za švargle uzeti srce, jezik, uši, kožurice i meso od glave. Sve to, dobro kuvano, sjeći na malo veće kocke i dodati razne začine: biber, so, bijeli luk (sitno isječen). Može se dodati i nešto presne krvi. Ovom masom punimo svinjski burag. Punjen burag staviti u vrelu vodu, da u njoj stoji jedan i po sat. Mora se paziti da voda za to vrijeme ne zavri. Poslije određenog vremena izvaditi burag iz kazana i između dvije daske presovati.

Pročitajte: Domaće dimljene kobasice – Recept, dimljenje i dozrijevanje

DRUGI NAČIN PRIPREMANJA ŠVARGLE – Uzeri jedan dio kožurica koje su se kuvale za džigernjaču, zatim jezik, nešto krtog mesa, kao i nešto mesa od glave. Sve ovo sjeći na krupnije komade, dodati bibera, soli i nešto malo ljute aleve paprike. Na ovu masu uliti malo vode u kojoj su se kuvale kožurice, sve zajedno dobro izmiješati i puniti mesom svinjski burag. Kada se burag napuni, gore ga treba čvrsto vezati kanapom, pa ga supustiti u vodu u kojoj su se kuvale džigernjače. Treba paziti da voda tiho vri desetak minuta, tada švarglu izvaditi, staviti je između dvije daske, a na gornju dasku staviti težak predmet, tako da se švargla presuje. Kada se švargla stavi između dasaka, radi presovanja, potrebno je švarglu sa svih strana izbosti da joj na taj način iscuri suvišna mast. Kada se švargla dobro ohladi, staviti je udim da stoji dva dana.

Pročitajte: Kako da napravite najbolju domaću slaninu

TREĆI NAČIN PRIPREMANJA ŠVARGLE – Skuvati svinjsku glavu s mesom ½ do 1 kg kožurice i ½ kilograma krtine. Svo kuvano meso dobro isjeći na male komade, dodati ¼ litra presne krvi, 1 kašiku na masti isprženog crnog luka, soli i bibera. Ovome se može odati i nešto sječene mesnate kobasice. Mesom puniti burag, pa ga staviti u vrelu vodu. U vodu dodati 1-2 kašike vinskog sirćeta. Burag kuavti 1 ½ sat u mnogo vode. Poslije toga vaditi ga i presovati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI