Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se njeguju AFRIČKE LJUBIČICE? Cvjetaju tokom cijele godine i jedne su...

Kako se njeguju AFRIČKE LJUBIČICE? Cvjetaju tokom cijele godine i jedne su od najpopularnijih biljaka na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potiču iz planine Usambara u Tanzaniji, a otkrio ih je oko 1890. Volter fon Sent Pol, po kome i nose naziv. Veoma su praktične, niskog su rasta i cvjetaju nekoliko puta godišnje. Dostupne su u mnoštvu oblika i boja listova. Postoji oko 4000 različitih vrsta.

Uz malo truda moguće ih je držati u cvijetu tokom cijele godine.

Njega afričke ljubičice

Uspijevaju u toplim i vlažnim uslovima. Pazite da voda ne dodiruje njihovo lišće jer mogu da ostanu smeđe mrlje. Uklonite mrtvo cvijeće i lišće čim ih vidite kako biste podstakli zdraviju biljku. Redovno provjeravajte zemljište i biljke kako biste bili sigurni da nema nakupljanja mrtvih listova jer mogu da podstaknu truljenje.

Pročitajte: Da li se vašim afričkim ljubičicama “oklembesilo” lišće? Evo zbog čega se to dešava

Svjetlost i ljubičice

Osvijetljenje je najzahtjevnija stvar kada je u pitanju gajenje afričkih ljubičica. Potrebno im je jako svijetlo da bi cvjetale, ali ne tolerišu vruće, direktno sunce. Kako možete reći da li vaše biljke dobijaju dovoljno ili previše sunčeve svjetlosti? Ako primjetite da su listovi veoma tamnozeleni, a stabljike duge znači da biljke ne dobija dovoljno svetlosti. Ako su listovi svijetli ili imaju bijele tačke to znači da imaju previše svjetlosti.

Zalivanje ljubičice

Održavajte zemlju vlažnom toplom vodom. Pazite da voda ne dođe u kontakt sa lišćem kako biste spriječili oštećenja.  Afričke ljubičice preferiraju umjereno vlažno tlo. Izbjegavajte da se zemlja potpuno osuši, ali nemojte težiti da zemlja bude stalno vlažna. Uvjerite se da je voda sobne temperature prije nego što zalijete biljke kako biste izbjegli šokiranje korijena. Možete da pustite vodu iz slavine da odstoji tokom noći. Ovo će osigurati da hlor ispari i da voda nije previše hladna prije nego što zalijete biljku.

Pročitajte: Razmnožavanje afričkih ljubičica lisnim reznicama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI