Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDomaće dimljene kobasice - Recept, dimljenje i dozrijevanje

Domaće dimljene kobasice – Recept, dimljenje i dozrijevanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za spremanje domaće dimljene kobasice potrebno je svinjsko (od plećke, vrata i sitneži), goveđe i ovčije meso, samljeti kroz rešetku 8 mm, začiniti, posliti ga, dodati pastozni bijeli luk, pa dobro izmijestiti.

Puniti u tanka svinjska crijeva. Kobasice ostavite da odleže 2-3 dana.

RECEPT za 10 kg nadjeva:

  • 8,5 kg svinjskog mesa
  • 1,5 kg govedine ili ovčetine
  • 200 grama soli
  • 30 grama bibera
  • 50 grama ljute i isto toliko slatke aleve paprike
  • 50 do 100 grama bijelog luka
  • tanka svinjska crijeva

Kobasice se dime se na sljedeći način:

Nakon odležavanja od najmanje 24 sata kobasice se nanižu na pogodan štap i odlože u pušnicu. Kobasice i slaninu je najbolje postaviti u gornji red dok u donji red možete postaviti šunke.

sremske kobasice
Foto: agrosavjet.co. /dimljenje kobasica

Ispod njih potpali se mali lak plamen. Poslije sat vremena on se prekrije piljevinom od suvog tvrdog drveta, bukve cerovine, hrastovine ili grabovine, a u našim uslovima dobro može poslužiti suvo drvo voćaka: trešnje, višnje, kruške i dr. Šunke treba sušiti najmanje nedjelju dana. U stara vremena dimljene su isključivo hladnim dimom (do 20 stepeni C), a sušenje je trajalo i do dva mjeseca, dok šunka ne dobije svijetlo žutu boju.

Pri kraju sušenja na vatru se dva do tri puta ubaci šaka venje koja mesu daje prijatan miris.  Kobasice i slanina, vrat, rebra i krmenadle u današnjim uslovima dime se hladnim dimom dva do tri dana, a glave, noge, repovi, švargle i džigernjače jedan do dva dana. Kobasice dozrijevaju u hladnim provjetrenim prostorijama za 40 do 60 dana.

Pročitajte: PRIPREMA MESA ZA DIMLJENJE
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI