Srijeda, 28 Jula, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTikvice brzo rastu - Možete ih saditi nekoliko puta u sezoni

Tikvice brzo rastu – Možete ih saditi nekoliko puta u sezoni

Tikvice su tipično ljetno povrće. Osigurate li im mjesto na suncu i mnogo vode, nagradiće vas brojnim plodovima tokom cijeloga ljeta.

Toliko su jednostavne za uzgoj da ih mogu uzgojiti čak i djeca. Dovoljno je utisnuti pokoju sjemenku u uzgojnu čašicu početkom aprila pa da već dvije sedmice poslije u rukama držimo mladu presadnicu s nekoliko razvijenih listova. Tikvica, poznato je, raste brzo, tako da nije uopše kasno posaditi je i u junu ili julu.

Pročitajte: Savjeti za uzgoj tikvica

Nije loša ideja saditi tikvice dva do tri puta u sezoni jer one se nakon obilnog stvaranja plodova obično iscrpe. To se najprije primjećuje na listovima koji dobijaju pepeljastu presvlaku (zbog gljivične bolesti pepelnice) ili im listovi žute i suše se. Da biste to spriječili, djelujete preventivno i listove prskajte 3-postotnom otopinom sode bikarbone. Krenete li za zaštitom na vrijeme i prskate li otprilike svakih 7 dana, vaše će tikvice ostati zdrave i neoštećene, a urod bogat.

Pročitajte: Sorte tikvica koje su veoma plodne i otporne na bolesti

Ako volite tikvice, postupno uzgojite vlastite presadnice više puta u sezoni. Tikvice sadite u razmaku od oko 130 cm među redovima i 60–70 cm od biljke do biljke zavisno od bujnosti. Valja ih zalivati svakih nekoliko dana. Veoma su osjetljive na pepelnicu i plemenjaču. Tikvice traže dobro razrahljeno humusno tlo s mnogo hranjivih materija.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Organsko đubrivo stajnjak

Ovo će vas potpuno iznenaditi – Najbolje organsko đubrivo nije kravlji...

Još od davnina, ljudi su koristili stajnjak kako bi njime đubrili njive i bašte za potrebe uzgoja biljaka. Međutim, nije svaki podesan za đubrenje...