Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSorte tikvica koje su veoma plodne i otporne na bolesti

Sorte tikvica koje su veoma plodne i otporne na bolesti

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Sorte tikvica – Postoji puno sorti tikvica i većinom se prave hibridi ukrštanjem vrsta koje najbolje uspijevaju na nekom području. S obzirom na to da je vrsta koja je stalno dostupna u supermarketu, važan je njen komercijalni značaj. Iz tog se razloga miješanjem dobijaju vrste koje su najpogodnije za konstantan i masovni uzgoj.

Uopšteno postoji više od 200 vrsta tikvica, a neke od najpoznatijih vrsta koje se uzgajaju su ove: aeronaut, odesa, cavili, goldberry i spaghetti.

Aeronaut

Rana vrsta koja je otporna na bolesti i teške uslove. Raste obilno i konstantno, tako da je moguće brati je duže vremena. Tikvica je duguljastog oblika i tamnozelene boje te neutralnog ukusa. Takođe, može se dugo skladištiti bez da gubi na kvalitetu.

Odesa

Rana vrsta koja raste u kompaktnom grmu i vrlo je otporna na loše uslove ili bolesti. Plod je cilindričnog oblika i svjetlije je zelene pa do bijele boje. Meso je ukusno i često je ružičaste ili svijetložute boje. Takođe, veoma je prigodna za duže konzerviranje.

Cavili

Rana hibridna vrsta koja je otporna na štetnike i nepovoljne uslove sadnje. Jako je plodna i samooprašiva, što znači da će donositi prihod i kada nema kiše ili insekata koji oprašuju. Plodovi su zeleni i duguljasti.

Goldberry

Srednje kasna sorta koja je ima dobila po karakterističnom zlatnožutom plodu. Meso je bijelo i ima veće sjemenke u sredini. Grm u kojem raste je kompaktan, ali se mora paziti sa sjetvom jer ako se posije prerano, najčešće se smrzne.

Spaghetti

Vrsta koja je postala popularna upravo zbog svojstva da se njena unutrašnjost može vlaknasto vući, u obliku špageti tjestenine. Kada je zrela, okruglastog je oblika i ima žutu boju. Kasna je sorta i potreban joj je rast u toplijoj klimi kako bi se dočekalo zrenje.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJTE:

Tikvice najbolje uspijevaju kada se posade u kante ili saksije – Evo kako da ih gajite na balkonu

Kako da napravite luk za tikvice penjačice

Ručno oprašivanje cvjetova tikvice!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...