Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMilica je rekorderka u branju malina - Nabrala nevjerovatnih 136,5 kilograma malina

Milica je rekorderka u branju malina – Nabrala nevjerovatnih 136,5 kilograma malina

Čačak – Berba malina je u punom jeku, a vrijedni radnici još od ranih jutarnjih sati su među vrstama i na svojim pozicijama.

Poznato je da maliniri svake godine muče veliku muku kako bi pronašli dobre berače kojih je sve manje, ali jednom vlasniku u dragačevskom selu Milatovići baš se posrećilo.

Milica Radulović iz Čačka u malinjacima zapadne Srbije definitivno je beračica rekorderka, jer je za jedan dan uspjela da nabere čak 136,5 kilograma malina.

“Prije sam držala rekord od 130 kilograma za dan, a sada je on oboren i nabrala sam oko šest kilograma više. Nije lako to ostvariti, ali branje počinjem ujutru u pet, a završavam oko osam sati uveče. Nisam pušač i rijetko pravim pauze, tako da kad se sve to uzme u obzir, rezultat ne izostaje. Jako je važno i kakav je malinjak i koliko je krupna malina, da bi se ovoliko nabralo. Ne može to svaki dan”, rekla je Milica Radulović za Rinu.

Ova sezonska radnica kanticu drži oko pasa kako bi joj obe ruke bile slobodne za branje, a crvenih plodova unutra što više.

Pročitajte: Crveno zlato dostiglo cijenu koju niko nije očekivao

Motivacija za ovako vrijedan i požrtvovovan rad u otežanim uslovima svakako je dobra dnevnica, a ona zaradi upravo onoliko koliko ubere, a imajući u vidu njenu umješnost, dnevnica je više nego odlična.

“Kad sam oborila ovaj najnoviji rekord, zaradila sam za dan 15.000 dinara. Računica je jasna jer sam se prije početka dogovorila sa gazdom da se bere po kilogramu i to košta 90 dinara. Koliko muzike, toliko i para u mom slučaju. Ove godine cijena malina je dobra, pa je dobra i naša dnevnica. Ono što mi daje dodatni vjetar u leđa jeste pošten gazda koji zna da cijeni moj trud, pa uvijek kad naberem mnogo, da mi još i lijep bonus na tu cifru. Poštuje moj rad i cijeni mene kao osobu i to je najvažnije. Tako smo zadovoljni i mi berači, ali i vlasnici”, kaže kroz osmjeh Milica.

Kako ističe, visoke temperature teško padaju, ali su neizostavni rekviziti u malinjacima peškiri, bijeli šeširići i hladna voda i tako se prilagođavaju vrelini.

Njen tempo je jako teško postići, jer prosječan berač može da ubere skoro tri puta manje.

Ako na kraju dana završe na oko 80 kilograma, pun je pogodak.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

berba lješnika

Kako pojednostaviti berbu lješnika?

U toku je berba lješnika na plantaži Zorana Janjetovića iz sela Piskavica nedaleko do Banja Luke. Proizvodnja je organizovana na dvije parcele ukupne površine 4...