Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img

Savjeti za uzgoj tikvica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrtarska tikvica najviše se gaji kao proljećni usjev direktnom sjetvom sjemena. Obično se sije krajem aprila. Često se gaji i kao rani usjev preko rasada na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru.

Za sjetvu na otvorenom polju prvo se naprave malo uzdignute kućice ili se brazdanjem formiraju bankovi. Brazde između banka kasnije služe za navodnjavanje. Žbunaste forme siju se na rastojanju 1,2-1,5 m izmežu redova i 0,6-0,8 m između kućica u redu. Sije se 4-5 sjemenki na dubinu 3-4 cm. Za jedan hektar potrebno je 3-5 kg sjemena.

Usjev tikvica se prvi put okopava i prorjeđuje kada biljke počnu da razvijaju drugi pravi list. Ostavlja se samo po jedna, najbolje razvijena biljka u kućici. Pri okopavanju se , oko biljka, nagrne vlažna rastresita zemlja, čime se podstiče razvoj adventivnih korijenova na dijelu stabla ispod kotiledonih listova.

Međuredni prostor se obrađuje ručno ili mašinama. U toku vegetacionog perioda usjev se, prema potrebi navodnjava. U sušnom periodu potrebno je, najmanje jedno zalivanje nedjeljno. Najpogodniji način je natapanje brazdama. Prihranjivanje mineralnim đubrivima u vrijeme kada biljke počnu da cvjetaju daje odlične rezultate, naročito ako nije upotrebljeno stajsko đubrivo.

Ako nastupi dugotrajno prohladno i kišno vrijeme, kada insekti slabo posjećuju cvjetove, treba primijeniti vještačko oprašivanje trljanjem tučka prašnicima. Ova mjera je naročito korisna pri gajenju tikvica u toplim lejama i plastenicima. Time prinos može da se povećava do 25%.

PROČITAJTE: Ručno oprašivanje cvjetova tikvice!

Tikvice se mogu gajiti i kao rani usjev na polju. Za tu svrhu se proizvodi rasad u toplim lejama ili plastenicima i početkom maja presađuje na stalno mjesto u polju. Kao i za ostale vrste iz ove porodice, rasad se proizvodi u saksijama prečnika 10-12 cm. Ovi usjevi za berbu stižu 2-3 nedjelje ranije od udjeva iz direktne sjetve. Još bolji rezultati se postižu pokrivanjem rasađenog ili posijanog usjeva plastičnom folijom.

U novije vrijeme tikvice se često gaje u plastenicima. Siju se početkom marta u tople leje, rasađuju početkom aprila na stalno mjesto u plasteniku. Za berbu stiže znatno ranije nego na otvorenom polju.

Mladi plodovi tikvica beru se svakodnevno. Plodovi beogradske tikvice (koja se pored F1 hibrida opal najviše gaji) u fazi tehnološke zrelosti imaju dužinu 12-20 cm. Prerasli plodovi gube karakteristična kulinarska svojstva. Od svake biljke, ako su berbe redovne, ubere se 15-20 plodova, mada može i znatno više. Dobro odgajen usjev daje prinos 30-40 t/ha. Mladi plodovi su veoma osjetljivi na mehaničke povrede. Neophodno je pažljivo raditi pri berbi, pakovanju, transportu. Ne mogu se dugo čuvati.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Tikvice najbolje uspijevaju kada se posade u kante ili saksije – Evo kako da ih gajite na balkonu

Pepelnica tikvice: Simptomi i borba protiv ove bolesti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI