Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTIKVE SUDOVNJAČE - Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć njihovih osušenih plodova izvlačili rakiju iz buradi, ili su u njima nosili vodu kada krenu u polje na rad. Strastveni ljubitelji duvana od ovih tikava su pravili lule, a jednu takvu, neobičnog oblika, koristio je i filmski Šerlok Holms.

Danas se tikve sudovnjače uglavnom mogu vidjeti u baštama hobista i ljubitelja starih zaboravljenih sorti. I to ne više od par biljaka, posađenih u gomilicu stajnjaka ili uz ogradu, jer ovim biljkama prilikom rasta treba oslonac, kako bi plodovi bili pravilnog oblika. Drugi narodi ih puno više cijene, pa se u pojedinim dijelovima Azije, Amerike, Afrike i zapadne Evrope od njih spremaju ukusna slana jela i slatkiši, a zbog ljekovitih svojstava se koriste i u narodnoj medicini.

Pročitajte: Posadite DEKORATIVNE TIKVE – Tokom ljeta uživajte u cvijetu i vriježi, a na jesen stižu ove mini ljepotice

Ukusnije od tikvica, otporne na mraz i bolesti

Tikve sudovnjače (Lagenaria siceraria) ili suve tikve, srodnici su krastavaca i ostalih tikava i bundeva, a zbog otpornosti na niske temperature i razne bolesti često se koriste i kao podloga za kalemljenje lubenice i dinje. Mada su njihovi mladi plodovi ukusniji od plodova tikvice, kod nas se rijetko koriste u ishrani, već se beru tek kada su potpuno zreli, radi izrade predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Veoma često ih koriste i likovni umjetnici koji se bave dekupaž tehnikom, jer se plodovi mogu oslikavati i ukrašavati. Čak i neoslikane, ove tikve imaju zanimljivu i dekorativnu formu, pa se ponekad gaje i kao ukrasno bilje u dvorištima.

Pročitajte: HOKAIDO TIKVA – Uzgoj i upotreba ove popularne tikve

Natega i vrg su dvije forme ove tikve koje se i danas koriste u domaćinstvima na selu, ali sve rjeđe. Natega ima donji prošireni dio i gornji koji je izdužen i tanak i koji može biti dug i preko dva metra. Vrg je manji, ima dva proširenja koja su povezana u cjelinu.

Vrg se koristio za zahvat i prenos vode, ali i kao muzički istrument, jer osušene sjemenke prave karakterističan zvuk unutar ploda. Natega se koristi za izvlačenje rakije iz bureta, ili se sjekla tako da dobije formu kutlače za supu i razne čorbe, kao i za vino, rakiju i vodu – objašnjava dr Ivana Petrović, biolog po struci, koordinatorka lokalne banke sjemena pri Ekološkom pokretu „Okvir života“ u Mionici.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI