Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li SVINJSKA MAST ima rok trajanja i kako je najbolje čuvati...

Da li SVINJSKA MAST ima rok trajanja i kako je najbolje čuvati mast?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oduvjek se vodi polemika šta je zdravije svinjska mast ili ulje? Smatra se da je mast daleko bolja varijanta za prženje i pripremu hrane, a mnogi tvrde kako su jela mnogo ukusnija ako se prave na njoj. Ipak, mnoge interesuje još jedna stvar – da li mast ima rok trajanja i kako da znamo da se pokvarila?

Kao i kod većine masnoća koja se koriste u kulinarstvu i mast može da se pokvari i užegne. Iako svinjska mast sigurno može da se drži na sobnoj temperaturi, u ostavi ili na nekom tamnom mjestu, mogućnost da se pokvari se znatno povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.

Ukoliko je čuvate van rashladnog uređaja može da vam traje od četiri do šest mjeseci, a rok trajanja se produžava ukoliko je skladištite u frižideru, na čak godinu dana.

Pročitajte: SVINJSKA MAST U 9 VODA: Ovako se pravi neprevaziđen narodni lijek za bolesna pluća! (RECEPT)

Kako je najbolje čuvati mast?

Najvažnija stvar koju treba da znate prilikom čuvanja masti je da je držite u posudi koja ima hermetički poklopac. Na taj način ćete spriječiti pretjeranu izloženost vazduhu i samim tim produžiti njenu svježinu. Obavezno je držite što dalje od direktne sunčeve svjetlosti ili toplote.

Kako da znate da mast više nije za upotrebu?

Najbolji pokazatelj svježine je svakako miris. Ako mast ima neprijatan, kiselkast ili onaj specifičan miris na užeglo, vjerovatno se pokvarila i ne treba je koristiti.

Pročitajte: Svinjska mast ili ulje, šta je zdravije

Da li mast može da se čuva u zamrzivaču?

Kao i sve namirnice i mast možete da zamrznete, ali to ne znači da će joj rok trajanja biti neograničen. Ukoliko riješite da je sačuvate na ovaj način, najbolje je da je prvo zamotate u papir za pečenje, a potom u providnu foliju. Vodite računa da istisnete eventualni višak vazduha koji se stvorio. Ovako skladištena mast može da stoji i do godinu i po dana.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...