Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTef - Najmanja žitarica na svijetu s najvećim nutritivnim vrijednostima

Tef – Najmanja žitarica na svijetu s najvećim nutritivnim vrijednostima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tef sadrži više kalcijuma i gvožđa nego ostale žitarice. Ova najmanja žitarica dobar je izvor fosfora, magnezijuma, cinka i tiamina.

Jesmo li vas s ove dvije tvrdnje zainteresirali za žitaricu iz Etiopije? Znamo da jesmo. I neka smo. Jer vrijedna je pažnje.

Ova žitarica sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina. Tef je bezglutenska žitarica i zbog toga je pogodna za osobe alergične na gluten. Od tefa možete napraviti kašu, a njegovo brašno dodavati u hljeb i peciva.

Tef brašno je ugodno lagano, jedinstvenog ukusa, od 100% cjelovitog zrna tef žitarice, i prava je „prehrambena elektrana“. Tef je najmanja žitarica na svijetu – oko 100 tef zrnaca su veličine jednog zrna pšenice! U usporedbi s ostalim žitaricama, on ima mnogo veći postotak mekinja i klica, tako da je vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, gvožđa, aminokiselina, vitamina C i kalcija. Od brašna tefa sa radi poznata “injera” – kruh, koji Etiopčani jedu svaki dan.

Brašno tefa je takođe bogato gvožđem zbog čega se preporučuje osobama koje pate od anemije. Dakle, brašno od tefa korisna je namirnica za poboljšavanje cirkulacije, pogotovo kod osoba sa čestim bolovima u nogama, glavoboljama i malaksalošću. Ugljeni hidrati koji se nalaze u zrnu tefa se sporo razlažu u glukozu i na taj način omogućavaju stabilan i daleko trajniji izvor energije od rafiniranih ugljikohidrata. Pomaže pri regulaciji šećera u krvi zbog realtivno niskog glikemijskog indeksa, što ga čini pogodnim za dijabetičare.

Izvor: tvornicazdravehrane.com

PROČITAJTE:

Sočivo – Prava riznica zdravlja, ali ove osobe ne smiju da ga konzumiraju!

Ovaj NAPITAK OD HELJDE smanjuje apetit

Sva ljekovita svojstva LEBLEBIJE: U stanju je da za 24 sata očisti cijelo tijelo!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI