Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKako naučiti “razgovarati” sa životinjama – Uz malo vježbe, usvojićete tu vještinu

Kako naučiti “razgovarati” sa životinjama – Uz malo vježbe, usvojićete tu vještinu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ne trebate biti Dr. Dolittle da biste uspostavili komunikaciju sa životinjama. Zapravo, jednostavnije je nego što mislite. Činite to svaki put kad ste u interakciji sa životinjom, vjerovali ili ne.

Trik je prepoznavanju onog što vi govorite njima i onog što oni govore vama, a potom u komuniciranju na način na koji životinje mogu razumjeti ono što im govorite.

Uz malo vježbe, svatko može usvojiti tu vještinu. Ključ leži u strpljenju i ljubavi.

Započnite nečim jednostavnim

Najbolje je da za početak vježbate s kućnim ljubimcem kojeg dobro poznajete, npr. mačkom ili psom. S mačkama zna biti mrvicu teže jer su izbirljive kad je u pitanju osoba s kojom će komunicirati i koju žele slušati.

Ako već nemate zdrav odnos s mačkom, razmislite o psu. S njima je obično lakše raditi jer su čoporativne životinje i bit će voljnije uskladiti se s vođom čopora, u ovom slučaju – vama.

Nježno i tiho – formula za uspjeh

Započnite tako što ćete psa odvesti u sobu koja nije bučna. On prepoznaje ton vašeg glasa pa ste vi u prednosti. Sjednite na pod pored njega ili neka on sjedne pored vas na naslonjač ili krevet, ako mu je dozvoljeno. Gladite ga po omiljenom mjestu dok se ne opusti. Zatim mu počnite tiho i nježno govoriti.

Nađite jednu kratku rečenicu ili riječ i stalno je ponavljajte. Na primjer: „Zdravo slatkice, zdravo slatkice“. Svako ima neku svoju frazu. Nazvaćemo je ključnom frazom. Nakon što desetak puta izgovorite ključnu frazu ritmičnim glasom, zatvorite oči i ostanite u tišini. Prestanite gladiti psa i u umu počnite formirati sliku onog što želite da sada uradi. Nemojte se zaplesti u „mentalnu sliku“. Radije zamislite da vi i on dijelite svijest te da su vam misli i emocije povezane. Prizovite osjećaj kada mu dajete nagradu i on uzvraća.

Životinje poput mačaka, pasa i nekih većih sisara prilično to brzo osjete. Ako želite da stavi glavu u vaše krilo, zamislite da to radi i da ga vi za nagradu gladite po omiljenom mjestu. Možda će biti dobro i pogledati ga u oči i mentalno/emocionalno mu prenijeti informacije.

Ako mislite da će pomoći, možete zamisliti da se istovremeno stimulira i vaše i njegovo treće oko, iako će se to ionako dogoditi kada usmjerite pažnju na misli koje se razmjenjuju među vama. Kada to uradite, izgovorite opet ključnu frazu i pošaljite sliku u njegovu glavu, kao da je nošena oblakom.

Ponavljajte to dok ne ustane i ode ili dok vam ne stavi glavu u krilo. Ako se radi o izrazito teritorijalnom nekastriranom mužjaku, mogao bi jednostavno ustati i otići. Ako to uradi, slijedite ga i pokušajte ponovno. Važno je da znate da ako pas ustane ili ne obraća pažnju, ne znači nužno da vi nešto radite pogrešno. Možda ga jednostavno nije briga, ne želi pokušati ili nije usklađen s vama u tom trenutku i misli o nečem sasvim drugom.

Mnogim psima je lako odvući pažnju, na što utiču brojni činioci– pasmina, dob, hranidbene navike (je li hrana uvijek dostupna ili ga vi redovno hranite?), od svega toga zavisi uspjeh. Obično se kastrirani mužjaci i ženke s radošću prepuste vizualiziranom obećanom češkanju pa će vam položiti glavu u krilo. Ako upali, čestitke! Bila je to vaša prva komunikacija s psom!

Tvrdoglava i svojeglava

Prijeđimo sada na mačke. Ne ulazeći u diskusiju o ljubiteljima mačaka/pasa, poznato je da su mačke mrvicu tvrdoglavije. Ako su raspoložene primiti vaš slikovni razgovor, primiće ga. Ako nisu, neće, i Bog vam pomogao ako im pokušate narediti da urade nešto što ne žele! Psi će poslušati i uključiti se vama za ljubav. Mačke neće. Morate im dati bolji podsticaj.

Ako se radi o izrazito umiljatoj mački, svakako vizualizirajte kako je gladite po njezinu omiljenom mjestu. Ako nije, probajte joj pokazati da će dobiti omiljenu poslasticu. Izgovorite opet ključnu frazu. Znate kakav ton glasa voli. Govorite tonom koji biste upotrijebili kada joj dajete hranu. Nakon što pet puta (mačkama brzo dosadi) kažete ključnu frazu i pogladite mačku, stanite i počnite uspostavljati vezu.

Jasna, ali brzo poslana slika najbolje pali kod mačaka. No, nemojte ništa tražiti. Samo pošaljite sliku ljubavi za početak. Vizualizacija hranjenja (prije stvarnog hranjenja)često upali. Je li vam prošlo mislima: „Naravno, ako to uradim prije hranjenja, svakako će otrčati prema posudi“? Apsolutno ste u pravu. U tome i jest poenta. Mačka će se naviknuti na to da joj govorite da dobre stvari dolaze u vrijeme kada dolaze. Kasnije joj možete iznenada poslati sliku nečeg sasvim drugačijeg i razumjeće vas.

Manje životinje, ptice, gmizavci

Kada razgovarate s manjom životinjom, morate imati na umu da ima manji mozak. Primanje slika ići će sporije i trajaće duže. Njihova razina svijesti puno je niža od razine svijesti mačaka i pasa pa je i njihova sposobnost usklađivanja puno ograničenija. Ako je životinja kućni ljubimac, trebala bi biti naviknuta na zvuk vašeg glasa.

Ako životinja nije vaša, stvarno ne biste trebali odmah razgovarati s njom. Imajte strpljenja. Jednom kad ovladate čavrljanjem s kućnim ljubimcem, ostalo će samo uslijediti. Ako životinja ne reagira na ključnu frazu, a dosta ovih vrsta neće, pronađite neki zvuk. Možda tiho „ččč“ ili nježno „ššš“. Pokazalo se da, iz nekog razloga, „ččč“ pali kod gmazova i drugih hladnokrvnih životinja, a „ššš“ kod ptica.

Neki gmazovi uživaju u ljudskom dodiru, ali većina ne. Isto je i s pticama, kornjačama, žabama itd. Ako životinja ne želi da ju se dira, držite se nježnog „ššš“. U početku ritmično proizvodite ključni zvuk. Kada se životinja navikne na njega, brzo zamislite jednostavnu sliku, bez puno detalja. Treba biti jasna, ali jednostavna, a vi trebate biti brzi. Vizualizirajte i odmah ispalite vizualizaciju! I zapamtite, vježbom do savršenstva.

Pružanje pomoći

Ako se vaš ljubimac ozlijedi ili ne izgleda dobro, možete ga pitati što ga boli ili zašto se tako ponaša. Pitanja se mogu formirati na isti način, samo trebate odaslati sliku životinje točno onakve kakva jest i pokazivati jedan po jedan dio njihovog tijela dok vam ne da znak da se zaustavite.

Može vas polizati, promeškoljiti se, presti, a ako ste vrlo koncentrirani, životinja vam može i reći što je točno problem. Ovaj naučeni talent jako je koristan kada naiđete na ozlijeđenu životinju. Naravno, ako ne poznajete životinju, pametno je ostati na sigurnoj udaljenosti. I s udaljenosti možete komunicirati i umiriti preplašenu ili ozlijeđenu životinju.

Možete slati slike koje prikazuju životinju u trenutku kada se osjeća dobro. Možete čak i slati ljubav. Ljubavi nisu potrebne vizualizacije i slike. Slanje smirujućeg, blagog osjećaja mira može učiniti čuda.

Koristite riječi

Kod komunikacije sa životinjama povezanost raste kako se sa životinjama zbližavate. Svatko verbalno komunicira sa svojim životinjama. Mnogi psi, pa čak i mačke, počnu shvatati što znače određene riječi, pogotovo one kao što je „hrana“.

Što više vježbate i što se više povezujete s njima, uskoro vam riječi neće ni trebati. Tada postaje čarobno.

Odgovaraju li?

Odgovaraju li? Odgovaraju. Na razne načine. Neki od većih sisara su već na toj razini svjesnosti da vam odmah odgovaraju. Npr. postoje psi koji uvijek mogu jasno reći što žele, bilo da je u pitanju češkanje ili hrana/voda.

Kod nekih možete odmah znati kada nisu dobre volje, a kada zadovoljni. Jednom kad počnu tako dobro komunicirati, komunikacijski kanal valja održavati otvorenim.

Psihičke sposobnosti

Dakako, najveće pitanje je: Trebam li imati razvijene psihičke sposobnosti kako bih mogao razgovarati sa životinjama? Odgovor je: Da, trebate. No, ne brinite, svi mogu razviti svoje psihičke sposobnosti! Svi mi to imamo u sebi. Možda još nisu istesane, možda su uspavane i dobro bi im došlo malo rada tu i tamo… no, važno je to da stanje možemo promijeniti.

Možemo poboljšati određene moždane funkcije jednostavnim činom ponavljanja, vježbanja, proučavanja i primjenjivanja. Isto je kao i s dizanjem tegova – ako želite mišićavo tijelo, morate ga pokrenuti i održavati aktivnim. Darovi su tu. Trebamo ih upotrijebiti. Razgovaranje sa životinjama je jedan od njih koji nam često može dobro doći.

Izvor: atma.hr

PROČITAJTE:

Zašto vas mačke čekaju pred vratima kada se vratite kući

10 stvari koje ljudi rade svojim psima, a oni ih zapravo ne vole

Mačke su lijek za dušu i tijelo: Prenose ljubav, umiruju i liječe predenjem!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI