Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img

Sladić – Kralj ljekovitih biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sladić ili slatki korijen (Glycyrrhiza glabra) veoma je ljekovita i neobično dragocjena biljka. Zahvaljujući svom vrlo složenom sastavu, djeluje na organe za disanje i varenje, jača odbarambene sposobnosti organizma i popravlja raspoloženje.

Sladić sadrži više od 150 hemijskih jedinjenja koja doprinose očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja kao što su aminokiseline, beta-karoten, vitamini, ugljeni hidrati, masti, proteini. Analizama je utvrđeno da je glicirizinska kiselina, materija koja slatkom korijenu daje snažan sladak ukus, više od 50 puta slađa od saharoze.

Ljekovitost sladića

Slatki korijen sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge komponente i zbog toga je sastojak mnogih lijekova kao što su sirup za kašalj ili ljekovi za čir. Biljka sadrži i flavonske glikozide i etarsko ulje u tragovima. Od davnina se koristi za smirenje kašlja i upale grla.

Razlaže nagomilanu sluz i pospješuje njeno izbacivanje iz disajnih organa. Čaj od sladića se posebno preporučuje osobama koje pate od upale jezika. Sladić je jedno od najefikasnijih biljnih lijekova kod upala želudačne sluzokože, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Pomiješan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Sprječava razmnožavanje virusa i njihovo širenje u organizmu, pa se koristi kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, prehladu i grip (posebno u kombinaciji sa matičnjakom, zovom i klekom). Ljekari, međutim, upozoravaju na to da slatki korijen treba umjereno koristiti jer prekomjerno konzumiranje može dovesti do pojačanog izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu što doprinosi povećanju krvnog pritiska i hipokalemije. Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza i ne piti čaj od sladića duže od 6 nedelja u kontinuitetu. Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih kajsija.

Sladić je dobar hormonalni balanser, posebno u kombinaciji sa zečjom stopom, klekom i žalfijom. Sladić utiče i na proces pretvaranja testosterona u dehidrotestosteron, pa se preporučuje muškarcima koji pate od uvećanja prostate ili opadanja kose.

Slatki korijen upotrebljava se u kineskoj tradicionalnoj medicine već 2000 godina. Slavni ljekar iz dinastije Ming Li Šidžen u svojoj medicinskoj enciklopediji „Ben Cao Gang Mu“ zapisao je da „gan cao“ (kako se sladić zove u Kini) blagotvorno djeluje na 72 vrste upala i da otklanja 1200 vrsta otrova iz tijela.

Tradicionalni kineski čaj od slatkog korijena i osušene kore mandarine

60 g svježeg slatkog korijena i 30 g osušene kore mandarine dobro operite i stavite u keramički lonac sa 200 g šećera. Dodajte vodu da sastojci u njoj ogreznu. Kuvajte 30 minuta, pa procijedite. Ponovo kuvajte korijen i sušenu koru mandarine 20 minuta, pa opet procijedite i dodajte prethodno spremljenom čaju. Postupak ponovite još jednom i pomiješajte sva tri čaja. Ovaj čaj se koristi protiv upale grla, ali je veoma djelotvoran i za osobe koje naprežu grlo, kao što su nastavnici i pjevači. Ljekari tradicionalne medicine predlažu da osobe koje boluju od hronične upale grla piju dva puta dnevno po 15 do 20 g ovog čaja.

Čajna mješavina protiv čira na želucu i gastritisa:

  • Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100g
  • Kamilica (Maticaria chamomilla) 50g
  • Matičnjak (Melissa officinalis) 50g
  • Crni sljez (Malva silvestris) 50g

Sve biljke pomiješati, pa 2 supene kašike smješe preliti sa 600 ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procijediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

Čajna mješavina za iskašljavanje i protiv upale jezika (glositisa):

  • Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100g
  • Morač (Foeniculum vulgare) 100g

Biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti litrom vode. Kuvati pola sata na tihoj vatri, procijediti i ohladiti do mlakog. Piti u toku dana u manjim gutljajima.

Antivirusna čajna mješavina

  • Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100g
  • Zova (Sambucus nigra) 50g
  • Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
  • Kleka (Juniperus communis) 50g

Sve biljke pomiješati, pa 3 supene kašike smješe preliti sa 750 ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procijediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

Momčilo Antonijević

Izvor: snagabiljka.rs

PROČITAJTE:

Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Pirevina: Ljekovita svojstva i recept za čaj!

Prirodni lijek za želudac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI