Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSva ljekovita svojstva LEBLEBIJE: U stanju je da za 24 sata očisti...

Sva ljekovita svojstva LEBLEBIJE: U stanju je da za 24 sata očisti cijelo tijelo!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Leblebija ima mnogo imena, možete je pronaći i pod nazivom slanutak, naut, ceci i slani pasulj. Upoznajte leblebije, mahunarke koju su istočne kulture odavno prepoznale kao veoma ukusnu i ništa manje ljekovitu biljku.

Šta je leblebija?

Leblebija (cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije bobova. Ona je mahunarka čije sjeme je najsličnije sjemenu soje ili sušenom grašku. Postoje dvije sorte leblebije, a to su desi i kabuli. Sortu desi karakteriše sitnije zrno, tamnobraon bolje, dok kabuli ima krupnije zrno svijetlo braon boje.

Za koju god od ove dvije vrste leblebije se odlučite, nećete pogrješti. Ova mahunarka je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od krucijalne važnosti za naše zdravlje.

Svi koji je koriste u kulinarstvu, praveći veoma ukusna i pikantna jela su upoznati sa vrlo važnom činjenicom, koju treba shvatiti “zdravo a gotovo”, da se mlada leblebija ne koristi! Mlada leblebija sadrži visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, koje mogu izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu. Zato koristimo plodove isključivo zrele biljke!

Sastav i hranljiva vrijednost leblebije

Kada je riječ o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % bjelančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Jedna šolja ove namirnice vam takođe obezbjeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom. Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, folate, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selenijum.

Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma za vegane i sve one koji su alergični na gluten. Leblebija je bogata i esencijalnim amino-kiselinama koje tijelo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim amino-kiselinama. Većina namirnica koje nisu životinjskog porijekla imaju nedoststak amino kiseline metionina, dok celovitim žitaricama nedostaje lisina i zato da biste dobili ceo paket amino kiselina kombinujte leblebiju sa jcelovitim žitaricama.

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Ako su u obroku zastupljene i žitarice, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.

Novija istraživanja, koja su obuhvatila 19 različitih kultivisanih sorti uzgajenih u stakleniku, pokazala su da je i lišće leblebije isto tako vredno pažnje, jer sadrži osim vitamina i značajnu količinu nekih minerala, pa tako može parirati kupusu i spanaću.

Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u spanaću i kupusu dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi imati veliku važnost za zemlje gde se leblebija i uzgaja, a to su prije svega Indija, Srednji istok i Srednja Evropa. U tim je zemljama često zabilježen i manjak određenih namirnica u ishrani, pa bi lišće leblebije moglo biti odličan alternativni izor.

Ljekovita svojstva leblebije

U borbi protiv dijabetesa

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.

Čuva zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

Snižava krvni pritisak

Jedna od najvažnijih promjena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

Izvor: cajeviza.com.

PROČITAJTE:

12 prednosti jaja za vaše zdravlje

Evo kako nam bundeva jača imunitet

Da li ste čuli za CRNI LIMUN i koje su njegove prednosti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI