Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTajni govor cvijeća - Koja je simbolika božura

Tajni govor cvijeća – Koja je simbolika božura

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Raskošni cvjetovi božura i njihova sposobnost da nam se svako proljeće vraćaju i to 100 godina ili čak i duže, samo su jedna od nevjerovatnih činjenica o ovom cvijetu koji je upravo u ovo doba godine u najljepšem cvatu. Božur je u nekim zemljama obožavan cvijet, dok ga negdje smatraju nesretnim ili pak znakom srama. Uronite u dublje značenje božura.

Posadiš li božur u vrtu, živjet će 100 i više godina i raskošno cvasti!

Bijeli božur možete pokloniti kad se nekome želite izviniti.

Crveni božur posebno poštuju u Kini i Japanu jer je znak prosperiteta i bogatstva.

Kakvo značenje ima božur?

Božur je poznat po tome što predstavlja vrijednosti kao što su:

• čast, pogotovo za ljude koji donose čast cijeloj svojoj porodici kroz uspjeh

• bogatstvo

• romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubavi između dvoje stranaca

• ljepota u svim oblicima

• sramota i sram

Pročitajte: Božur pored svog prelijepog izgleda ima i ljekovita svojstva

Božur je poznat i po latinskom nazivu Paeonia što je ime roda, pojedine sorte božura imaju različita latinska imena, a ime je dobio po mitološkom grčkom liku Paeonu, koji je izučavao medicinu uz boga medicine Asclepiusa. Zevs je morao preobraziti učenika u prekrasan cvijet kad je pokazao da ovaj više obećava od svog učitelja.

Značenje boja

Božur dolazi u širokom rasponu boja, a značenje koje cvijet ima relativno se malo mijenja zbog nijense ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje mijenjaju ono što božur znači, a to su:

• Ružičasta: najromantičnija boja božura – čini ga idealnom bojom za vjenčane bukete i uređenje stola

• Bijela ili vrlo svijetlo ružičasta: pokazuje sramežljivi aspekt značenja božura te ga čini idealnim za komunikaciju žaljenja ili izvinjenja zbog neke neugodnosti

• Žarko crvena: ova boja najviše je cijenjena u Kini i Japanu te je najjače povezana s poštovanjem. To je ujedno i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Pročitajte: Božur – Cvjeta godinama bez pauze

Božur tjera čak i zle duhove

Jedan određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“, dio je istočne tradicionalne medicine stoljećima. Smatra se biljkom koja pročišćava te se koristi protiv zlih duhova. Ljekari tradicionalne medicine takođe je propisuju za bolove u stomaku, probleme s mokrenjem i opštu tromost. Nedavna naučna ispitivanja spojeva u božuru pokazuju veliki napredak u otkrivanju lijeka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez izravnog uzroka.

Plemenita poruka božura

Upamti kako se tvoja djela odražavaju na tebe i druge te uvijek nastoj djelovati časno i s poštovanjem. Ne boj se ispričati ako pogriješiš i podijeli svoju ljubav s drugima kako bi poboljšala i njihove živote.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI