Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako se obavlja proširivanje pčelinjeg legla?

Kako se obavlja proširivanje pčelinjeg legla?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proširivanje pčelinjeg legla – Kada se dogodi da pčele u proljeće unose više cvjetnog praha i nektara nego što ga mogu utrošiti za ishranu legla i održavanje života, onda se kod više društava mogu naći 3-4 okvira s leglom koji su s jedne i druge strane blokirani okvirima punim cvjetnog praha ili zaliveni medom.

Ako bi ostao ovakav raspored suženog legla, onda bi se ograničio rad matice, što bi dovelo do slabog razvoja društva, a time i do smanjenja njegove radne snage za iskorišćavanje glavne paše. U ovakvim slučajevima potrebno je povremeno oduzimati po jedan ili dva okvira sa cvjetnim prahom ili medom i dati ih društvima koja u njima oskudjevaju.

Pročitajte: Prepoznavanje simptoma trovanja pčela

Na mjesto oduzetih okvira stavljaju se prazni okviri sa starijim ispravnim saćem. U nedostatku izgrađenog saća može se jačim pčelinjim porodicama dati po jedna tabla satne osnove koju treba staviti između posljednjeg okvira s leglom i okvira sa cvjetnim prahom.

Prazno saće, kao i satne osnove, treba prije dodavanja pčelama poprskati vodom ili sirupom, jer poprskano saće izaziva kod pčela refleks za brže čišćenje ćelija i izgradnju novog saća. Prskanje saća djeluje na povećano leženje matičnih jaja, sve dok postoji potreba za proširivanjem gnijezda i legla. Međutim, prskanje za vrijeme paše nema nikakvog efekta.

Literatura: “Praktično pčelarstvo”, Autori: Vojin Todorović, dr Dušan Todorović
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI