Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako se obavlja proširivanje pčelinjeg legla?

Kako se obavlja proširivanje pčelinjeg legla?

Proširivanje pčelinjeg legla – Kada se dogodi da pčele u proljeće unose više cvjetnog praha i nektara nego što ga mogu utrošiti za ishranu legla i održavanje života, onda se kod više društava mogu naći 3-4 okvira s leglom koji su s jedne i druge strane blokirani okvirima punim cvjetnog praha ili zaliveni medom.

Ako bi ostao ovakav raspored suženog legla, onda bi se ograničio rad matice, što bi dovelo do slabog razvoja društva, a time i do smanjenja njegove radne snage za iskorišćavanje glavne paše. U ovakvim slučajevima potrebno je povremeno oduzimati po jedan ili dva okvira sa cvjetnim prahom ili medom i dati ih društvima koja u njima oskudjevaju.

Pročitajte: Prepoznavanje simptoma trovanja pčela

Na mjesto oduzetih okvira stavljaju se prazni okviri sa starijim ispravnim saćem. U nedostatku izgrađenog saća može se jačim pčelinjim porodicama dati po jedna tabla satne osnove koju treba staviti između posljednjeg okvira s leglom i okvira sa cvjetnim prahom.

Prazno saće, kao i satne osnove, treba prije dodavanja pčelama poprskati vodom ili sirupom, jer poprskano saće izaziva kod pčela refleks za brže čišćenje ćelija i izgradnju novog saća. Prskanje saća djeluje na povećano leženje matičnih jaja, sve dok postoji potreba za proširivanjem gnijezda i legla. Međutim, prskanje za vrijeme paše nema nikakvog efekta.

Literatura: “Praktično pčelarstvo”, Autori: Vojin Todorović, dr Dušan Todorović
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...