Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivosti7 MOĆNIH STABALA ŠTITI KUĆU I PORODICU: Koje drvo treba što prije...

7 MOĆNIH STABALA ŠTITI KUĆU I PORODICU: Koje drvo treba što prije zasaditi u dvorištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnoge egzotične vrste biljaka danas su preplavile naša dvorišta, ali ljudi se sve više vraćaju tradiciji i traže stare sorte voćaka i cveća.  Želja da sve ljepše uredimo baštu i provodimo više vremena u njoj inspiriše nas da se podsjetimo i starih običaja i vjerovanja.

Zato danas skoro da nema kuće bez čuvarkuće, a svi vole da negdje u blizini imaju i peruniku, za koju se vjeruje da štiti od groma.

Staro vjerovanje kaže da se blizu kuće ne sade bagrem i orah – njima je mjesto malo podalje od doma.

U svakom slučaju, ako planirate preuređenje bašte, prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvjetnice.

Hrast lužnjak

Najljepši je ukras koji dvorište može da ima, jer je krošnja lijepo razgranata i pravi “debeo” hlad. Prija mu blizina vode, a ovo sveto drvo simbol je dugovječnosti.

Lipa

Je za Slovene bila sveto drvo, jer su cvjetovi lekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene. Lipov ugalj prečišćava vodu. Međutim, lipa se sadi sa strane, blizu, ali ne i iznad garniture za sjedenje.

Vrba

Je u vrijeme kada su kažnjavana djeca nazivana “mirko”, a vrbovim grančicama se na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti, udaraju djeca riječima “rasti kao vrba”. Kora vrbe je ljekovita za prehladu.

Glog

Ljekovit je za srčana oboljenja, a ujedno i “najmoćnije sredstvo protiv vampira i demona”, kažu stara vjerovanja. U modernoj bašti, svi vole ovaj žilav, listopadni žbun koji može da bude bjel, crn ili crven, a bobice se beru kada sazru i prave se džemovi, čaj, sok… Idealan je da se oblikuje i kao živa ograda, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

Dren

Prvi cvjeta u proljeće, a zrele plodove daje u jesen, simbol je zdravlja, a daje se djeci da pojedu drenov cvijet da bi bila otporna na bolesti.

Jabuka

Omiljeno je voće, a njeni plodovi – kaže predanje – ne jedu se prije Petrovdana. Nema svadbe bez jabuke! Srbi su oduvek kalemili jabuke, a ko to nije radio, nije smio da ih sječe. Domaća sorta petrovača ima bujno okruglo stablo i plod sazrijeva u julu.

Sačuvana je najkvalitetnija sorta za sušenje, požegača. Pokožica sadrži najkvalitetnija etarska ulja

Izvor: Stil

PROČITAJTE:

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

Hrast čuva dom i ukućane

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI