Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePostupak dodavanja šećera u likere ili travarice

Postupak dodavanja šećera u likere ili travarice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod više vrsta voća sasvim je dovoljan njihov prirodni sadržaj šećera koji će piću dati zadovoljavajuće sladak ukus. Takođe, mnogo je korisnije, ukusnije i zdravije ako piće nije suviše slatko.

Ako piće nije suviše slatko, bolje će doći do izražaja izvorni ukus njegovih sastojaka. Za neke pripravke od voća i bilja u alkoholu ipak se mora dodavati šećer. Količina dodanog šećera  obično zavisi od stepena zrelosti voća koje koristite. Šećer se može dodavati direktno u pripravak.

Naknadno dodavanje šećera rastopljenog u vinu

Naknadno dodavanje šećera se ne preporučuje, osim dodavanja šećera rastopljenog u vinu. Preporučuje se dodavanje šećera prethodno rastopljenog u manjoj količini vina. Ukus dodanog vina poboljšaće, zaokružiti i uskladiti ukus travarice ili likera.  Vino će oduzeti rakiji i likeru dio oštrine tako da će poprimiti “baršunasti” ukus.

Za svijetlije rakije i likere treba uzeti suvo bijelo vino, za sve crvene likere treba uzeti suvo crno vino. Ako se vinu dodaje šećer, vino mora biti vrlo dobrog kvaliteta. Ne dodavati više od 1/4 l vina na 2 l gotove tj. pripremljene travarice ili likera.

Postupak pripremanja otopine

Vino i šećer zagrijavati dok se sav šećer ne rastopi, ohladiti do mlakosti vina, otopinu dodati travarici ili likeru i dobro promiješati. Vinu se prije zagrijavanja mogu dodati začini kao što su klinčić, cimetova kora i dr.

Vrlo se rijetko dodaje i karamelisani kristalni ili šećer u kocki. Navlažiti ga dok se ne rastopi i dodati čvrsto ulupan snijeg jednog bjelanjka. Mješavinu zagrijeti, ohladiti i skinuti pjenu. Zagrijevanje, hlađenje i skidanje pjene ponoviti 2-3 puta. Nakon toga u mješavinu dodati 1 kašiku limunovog soka ili sirćeta. Smjesu dalje kuvati, zgusnuti po želji i tako karamelizovani (špinovani) šećer, dok je topao, dodati travarici ili likeru.

Izvor: agrosavjet.com/ literatura: mediteranske travarice i likeri

PROČITAJTE:

LJEKOVITO BILJE U VINU

VINO OD BOSILJKA – PRIPREMA I LJEKOVITOST

Prirodno sušenje ljekovitog bilja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI