Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiŽABUTIKABA - DRVO BRAZILSKE ŠLJIVE

ŽABUTIKABA – DRVO BRAZILSKE ŠLJIVE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stablo brazilske šljive (Plinia cauliflora), poznato i kao žabutikaba. To  je biljka poreklom iz Južne Amerike, naročito Paragvaja, Argentine i Brazila. Plod je sočan, ljubičaste boje i može se ubrati i pojesti direktno sa stabla.

Popularan je sastojak u želeima, a koristi se i za pravljenje osvežavajućeg ljetnjeg pića. Može se i fermentisati i preraditi u vino i žestoka pića.

Drvo je prilagodljivo raznim uslovima, iako preferira vlažna i blago kisela tla, uspjeće i na tlu alkalnog tipa.

Ukoliko se ubere biljka sa roditeljskog stabla, trebaće joj pet godina da počne da daje plodove. Ako uzgajate žabutikabu iz sjemena, onda može potrajati i do 20 godina dok biljka ne rodi jestivi plod.

Dok raste, plod je svijetlo zelene boje, a tek kad postane zreo poprima ljubičastu boju. Zreli plodovi imaju tek nešto veći prečnik od četiri centimetra. Stablo ove biljke je evoluirao kako bi životinje koje ne mogu da se penju visoko mogle da dosegnu, pojedu i izbace negdje semenje roditeljskog stabla, pa tako rasprostrane vrstu.

Ime žabutikaba dolazi iz izumrlog jezika tupi. Kad su Evropljani prvi put stigli u ono što je danas Brazil, tupi se koristio kao lingua franca (jezik koji prelazi granice zemlje u kojoj se govori) i preživeo je, uprkos kasnijem sistemskom suzbijanju.Žabuti je riječ na tupiju koja znači kornjača, dok kaba znači mjesto. Dakle, tamo gde pronađete ovo stablo, pronaći ćete i kornjače koje do stabla dolaze po lagan i ukusan obrok kad plod padne na tlo.

Drugi jezik – gvarani – naziva plod ivapuru – gde iva znači voće, a puru je onomatopejska riječ za hrskavi zvuk koji se čuje kad se zagrize u plod.

Ako se dobro navodnjava, drvo će cvjetati i rađati plodove tokom cijele godine – zbog čega je i popularno kod životinja.

Osim što se koristi kao hrana, plod se može isušiti i koristiti za lečenje astme i proliva. Ako su vam natečeni krajnici, možete ga upotrebiti i za ublažavanje upale. Naučnici se nadaju da će moći da ga iskoriste i u borbi protiv raka, jer sadrži određena jedinjenja koja suzbijaju rast malignih ćelija.

PROČITAJTE:

Otrov koji liječi srce i obnavlja bešiku: Evo kako se koristi GOROCVIJET

Agava – Ukrasna biljka od koje se pravi tekila!

Ljekoviti napitak od cikorije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI