Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img

Amarilis u maju presadite u baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog interesantnog i izuzetno lijepog cvijeta koji podsjeća na trubu, amarilis ili sunovrat spada u najljepše i najtraženije sobno cveijće. U pitanju je lukovičasta ukrasna biljka, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike.

 

Uspijeva na sunčanom mjestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca. Iz jedne lukovice amarilisa mogu se pojaviti dvije do četiri cvjetne stabljike sa nekoliko krupnih, ljevkastih cvjetova u bijeloj, ružičastoj, crvenoj boji, dvobojni ili šatirani. Amarilis cvjeta od decembra do marta, ili na proljeće u aprilu i maju, ako se zasadi u februaru ili martu. Ukoliko se biljka gaji u kući, cvjetovi traju dvije do tri nedjelje.

Sadnja lukovica

U zimu, najbolje početkom februara ili u rano proljeće biljku treba zasaditi plitko u saksiju. Lukovica amarilisa sadi se u saksiju koja mora biti toliko velika da od ivice posude do lukovice ostane razmak 2 do 3 cm. Na dno saksije stavite šljunak ili hidrokulturu i saksiju napunite dobro propusnom zemljom (najbolje mješavinom humusa i perlita). Amarilis zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom i odmah je zalijte s malo vode. Saksiju držite nedjelju dana na tamnom mjestu, da bi počeo da se razvija korijen, a zatim je premjestite na toplo mjesto (na 20 stepeni).

Prve nedjelje poslije sadnje amarilis ne treba zalivati, a poslije desetak dana, kada se pojave izbojci dužine 10 cm, biljku zalivajte svaki drugi dan. Saksiju prenesite na svijetlo i ne previše toplo mjesto (na temperaturu od 15 do 18 stepeni). Iz lukovice amarilisa prvo će se pojaviti stabljika sa cvjetovima, a zatim list. Kada se pojavi cvjetni pupoljak, biljku počnite da prihranjujete tečnim đubrivom za cvjetnice. Amarilis zalivajte na tri do šest dana, ali sa manjom količinom vode, zemlja ne smije da bude natopljena vodom, jer će doći do truljenja lukovice ili do razvoja gljivica koje će prouzrokovati pjegavost lukovice ili lista. Kada biljka procvjeta potrebno je da je orošavate da bi cvijet duže trajao.

Posebni zahtjevi

Poslije precvjetavanja odsijecite cvjetnu dršku na visinu od 10 cm. Lukovice ostavite do proljeća na umjereno toplom mjestu (10 do 15 stepeni), gdje ima dovoljno svjetlosti. Lukovice iz saksije u maju premjestite u baštu, jer će se bolje razvijati. Bitno je da tokom proljeća i ljeta amarilisi istjeraju što više listova i da lukovice što više porastu kako bi imale dovoljno energije za naredno cvjetanje. Ako nemate baštu, lukovice na proljeće presadite u veću saksiju sa bogatim supstratom i držite ih na terasi. U oktobru lukovice izvadite iz bašte i ostavite da se listovi sasuše da bi svi hranjivi sastojci iz listova prešli u lukovicu. Sasušene listove i korijen skratite na dužinu od 4 cm, lukovice smjestite u kutiju i držite na tamnom i hladnom mjestu (gdje treba da ostanu najmanje osam nedjelja).

Ukoliko se lukovice amarilisa tokom cijele godine drže u saksiji u kojoj su i cvjetale (bez presađivanja), lukovice će se vremenom smanjivati umjesto da se povećavaju. Lukovice amarilisa kupljene u cvjetu cvjetaće tek naredne godine.

Kupujte krupnije lukovice sa debljim vratom, da biste dobili obilnije cvjetanje.

Greške pri gajenju

Ukoliko produžite zalivanje u jesen ili ako amarilis držite na temperaturi nižoj od četiri stepena, biljka će kasnije cvjetati ili uopšte neće cvjetati.

Izvor: stil.kurir.rs

 

PROČITAJTE:

AMARILIS – Cvijet od kojeg zastaje dah

Za hortenzije s puno cvjetova isprobajte ove sjajne trikove stručnjaka

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]