Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo koje sve voće možete da kalemite

Evo koje sve voće možete da kalemite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje voća je zanat star nekoliko stotina godina ali je interesovanje za njim vremenom opalo, te se danas jako malo ljudi profesionalno time bavi. Ipak, potreba postoji, a ovde možete saznati koje voće može da se kalemi.

Kalemljenje voća je specifično jer ne može da se kalemi svako voće i široka je oblast, prvenstveno zato što postoji više načina kalemljenja, a svaki postupak ima svoja pravila. Postoje kalemljenje na pup, na konus, na list, pod koru…

Koje voće može da se kalemi?

Kaleme se voćne vrste istog roda ali različite sorte.

Na primjer, gotovo sve sorte citrusa su međusobno kompatibilne za kalemljenje. Bilo koje dve sorte voćaka iz roda Prunus, kao što su jabuka, trešnja i šljive, takođe se dobro slažu ako se kaleme zajedno.

U našoj zemljli se najčešće kaleme šljiva, jabuka, kruška, breskva, dunja, trešnja i višnja. Međutim, prema rečima stručnjaka u nekim slučajevima kalemljenje je jednosmjerno. Tako na primjer, iako kajsija može da se kalemi na šljivu, šljiva ne može da se kalemi na kajsiju.

Ukoliko vas interesuje baš kalemljenje na šljivu, treba znati da je dženarika odlična podloga za kalemljenje šljive i kajsije. Takođe, višnja može da se kalemi na trešnju, ali obrnuto nije moguće.

Osim ovog voća, moguće je kalemiti i druge vrste, pa tako aronija može da se kalemi na nekoliko vrsta podloga, a jedna od njih koja se najčešće koristi je jarebika. Kalemljenjem aronije na jarebiku dobija se kvalitetniji plod.

Ukoliko se orah kalemi, mogu da se dobiju kvalitetnije sadnice i stabilniji prinos. Kalemljenjem rasada bostana postiže se bolji kvalitet plodova i veći prinos. Ukoliko vas interesuje, ovde možete saznati kako se kalemi bostan.

Takođe, u praksi je rasprostraljeno kalemljenje vinove loze kako bi se dobila dobra osnova. Kao kada zidate kuću, ako temelj nije dobar, neće biti dobra ni kuća, odnosno grožđe.

Takođe, ova tehnika se koristi i za razmnožavanje loze jer se ovim putem dobija mlada loza, koja je po svojim morfološkim karakteristikama gotovo identična roditelju od koga se dobija. Sa pojavom bolesti filoksere najčešće se kaleme domaće sorte loze na američku podlogu koja je otporna na filokseru.

Kod kalemljenja je važno da je voće koje je podloga zdrava i da je bez oštećenja.

Kod drvenastih voćaka najjednostavnija tehnika kalemljenja je takozvano „pod koru“. Ova vrsta kalemljena se koristi kada u svom dvorištu želimo da imamo neku autohtonu sortu voća ili kada želimo u dvorištu ili voćnim zasadima da jednu sortu zamjenimo sa drugom.

Kalemljenje „pod koru“ se primjenjuje kada je voće koje je podloga deblje od grančica voća koje hoćemo da nakalemimo. Više o ovoj najjednostavnijoj tehnici kalemljenje pročitajte u tekstu: Kalemljenje pod koru – Najjednostavnija tehnika!

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Zaštitite voćke od mraza na pravi način i spriječite štetu

Dva OSNOVNA elementa za ĐUBRENJE voćaka u JESEN

Kada je pravo vrijeme za rezidbu kajsije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI