Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKalemljenje pod koru - Najjednostavnija tehnika!

Kalemljenje pod koru – Najjednostavnija tehnika!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje /cijepljenje pod koru primjenjuje se kada je podloga deblja od plemke. Način je relativno jednostavan pa se preporučuje za prekalemljavanje voćaka ili za kalemljenje debelih podloga koje nisu pogodne za okulaciju na spavajući pupoljak.

Mana mu je slabiji primitak koštičavih voćaka koje traže da podloga i plemka u vrijeme kalemljenja budu u fazi mirovanja. Podloga može biti različite debljine, a uspijeh kalemljenja je bolji što je podloga mlađa.

Ako je podloga promjera većeg od 2-3 cm, treba je kalemiti tako da se dvije plemke postave jedna nasuprot duge kako bi rana brže zrasla.

Na još deblju podlogu treba staviti 4 plemke u iks, a ako je podloga jako debela kao što su to na primjer, starija stabla, treba staviti više plemki, odnosno na svakih 3-4 cm oboda podloge treba doći po jedna plemka.

Pravo se vrijeme kalemljenja određuje prema podlozi koja mora biti u “soku”, kako bi se kora mogla odvajati. Ako se kora na podlozi dobro i lako ne odvaja, treba pričekati sa kalemljenjem.

Plemke moraju biti u stanju mirovanja pa se uberu i do kalemljenja čuvaju.

Ovako se može kalemiti i maslina ali za nju plemke treba ubrati neposredno prije kalemljenja.

Najbolje su plemke jaki jednogdišnji izbojci debljine 8-10 mm, a ako ih nema dobri su i dvogodišnji iste debljine.

Na plemkama odmah treba odrezari plojke listova kako se ne bi isušile, a do kalemljenja ih treba držati na sjenovitom mjestu umotane u vlažnu i čistu krpu.

Najbolje vrijeme za kalemljenje masline ovim načinom je od kraja aprila do početka maja.

Nakon obavljenog kalemljenja plemke, plemke treba pokriti prozirnom polietilenskom većicom na kojoj se izbuši nekoliko rupa, a dno se priveže za podlogu kako bi se održala vlažnost. Za dvije do tri nedelje vrćica se može skinuti.

Prekalemljena stabla treba dobro zalivati i uklanjati sve mladice koje ne izbijaju iz plemiki.

KAKO SE IZVODI KALEMLJENJE POD KORU

Podlogu treba na željenoj visini prerezati pilom (Slika 6.), a ranu zagladiti voćarskim nožem. Zatim se na kori podologe napravi uzdužni zarez dužine 3-4 cm, a kora malo odvoji (Slike 7,8,9).

Plemka se pripremi tako da se koso prereže suprotno od pupoljka (Slika 10). Iznad tako odrezanog mjesta treba ostati još tri pupoljka. Na plemci se sa one strane koja naliježe na koru podloge odstrani malo kore da se vidi kambijum (sloj tkiva ispod kore) (Slika 11.).

Plemka se zatim koso prerazanim krajem, utisne u napravljeni zarez između kore i dva podloge tako da čvrsto stoji (Slike 12-13).

Zakošeni kraj mora virit 2-3 mm kako bi se pospiješili zarašćivanje (Slika 14.)

Kakda se postave sve plemke, kalemljeno se mjesto mora čvrsto povezati nabolje bužirom. Umjesto bužira može se koristiti i krojačka elastična traka (Slika 15) koja se stavlja u odjeću.

Nakon vezivanja treba sve rane, a naročito vrhove plemki, premazati kalemarskim voskom ili drugim pripravkom za premazivanje rana. Tokom kalemljenja plemke koje još nisu upotrebljene obavezno se moraju držati u vlažnoj krpi kako se ne bi posušile.

Ako je kalemljenje uspijelo, iz plemke će ubrzo početi tjerati mladice. Potjera li više plemki, prve se godine ostave sve mladice na plemkama da slobodno rastu. Duge se godine u proljeće ostave izbojci na jednoj plemci, a na ostalim se plemkama svi izbojci poviju. Ove će plemke brzo donijeti rod i što je važenije omogućiće zarašćivanje rane na kalemljenoj grani.

Kalemljene voćke treba dobro njegovati kako bi se mladice uspiješno razvijale.

Sve mladice koje tjeraju iz podloge treba rednovno odstranjivati kako bi se omogućio dobar razvoj mladica iz plemki.

Osim toga, potrebo je pregledati sloj kalemarskog voska na rani. Ako je sloj oštećen, treba ga obnoviti.

To se radi sve dok rana na garani potpuno ne zacijeli.

Važno je zaštiti mladice od bolesti i štetočina, a posebno od lisnih vaši koje ih rano napadaju.

Nakon 6-7 nedelja mora se popustiti vezivo na kemljenom mjestu prije nego se počne urezivati u tkivo.

Izvor: agrosavjet.com (knjiga-tehnike cijepljenja i rezidbe voćaka)

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme za rezidbu kajsije

OSOBINE KALEMLJENIH VOĆAKA

Tehnika sadnje voćaka – Dubina, đubrenje, zalivanje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI