Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEvo kako nam bundeva jača imunitet

Evo kako nam bundeva jača imunitet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pored kestenja i jabuka bundeve su jedan od najpoznatijih jesenjih plodova. Pored toga što su savršene za krem supice i što nam daju divne sjemenke za grickanje, bundeva mnogo toga dobrog čini i za naše zdravlje, a mi vam danas pričamo upravo o tome.

Nije važno za koju vrstu bundeve ćete se odlučiti jer sve one sadrže folate, upijajuća vlakna, mangan i riboflavin te mnoštvo drugih nutrijenata od velike važnosti za opšte zdravlje čoveka. Otkrivamo vam pet više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više bundeve i ojačate sopstveni imunitet.

Vitamin A

Samo jedna šoja pirea od bundeve sadrži čak osam puta više od preporučene dnevne doze vitamina A koji pored toga što štiti vid i zdravlje očiju ima veliki uticaj na jačanje imuniteta. Pojedite krišku bundeve na zimskom suncu za dodatne doze vitamina A i D i nemate brige za prehladu i grip.

Upijajuća vlakna

Ista ta šolja pirea od bundeve koju smo spomenuli sadrži preko 25 odsto dnevne doze vlakana. Postoje dvije vrste vlakana, upijajuća i neupijajuća, a ova prva kojima je bundeva prebogata igraju veoma važnu ulogu u jačanju imuniteta jer ga stimulišu i pomažu da odbrani tijelo od infekcija.

Folati ili folna kiselina

Folati ili folna kiselina su B vitamin koji su veoma važni za imunitet, a šolja pirea od bundeve sadrži trećinu preporučene dnevne doze. Najnovija istraživanja su pokazala da oslabljen imunitet može biti posledica nedostatka folne kiseline u organizmu. Folna kiselina je poznata i kao veoma važan suplement za trudnice jer podstiče pravilan rast i razvoj ploda.

Mangan

Bundeva sadrži 18 odsto od preporučene dnevne doze mangana prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Mangan pomaže tijelu da izgradi ćelije koje se bore protiv slobodnih radikala i podstiču normalan rast ćelija u organizmu. Veoma je važno da ne unosite previše mangana u organizam jer to može izazvati neurološke probleme.

Riboflavin

Riboflavin je takođe B vitamin koji pomaže organizmu da se bori protiv loših bakterija, a jedna porcija pirea od bundeve sadrži osam odsto potrebne dnevne količine. Kombinujte bundevu sa ostalim namirnicama koje su bogate riboflavinom kao što su spanać ili bademi.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Sve što niste znali o bundevama

BUNDEVA: Biljka koja liječi mnoge bolesti

BUNDEVA LIJEČI GLAVOBOLJU BOLJE OD TABLETA: Evo zašto treba da je jedete

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI