Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img

Suzbijanje lukove lisne buve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suzbijanje štetočina je izuzetno važna mjera u proizvodnji luka, bez koje se ne mogu postići značajniji prinosi. Jedna od najznačajnijih je lukova buva (Trioza brassicae iliti Bactericera tremblayi), zato je potrebno na vrijeme izvršiti suzbijanje lukove buve.

Najznačajnija oštećenja nastaju na mladom luku, tokom ranog proljeća. Karakterističan simptom je spiralno uvijeno lišće, koje nastaje kao posljedica nejednakog porasta djelova oštećenih ubodom rilice i ishranom insekta.

U našim uslovima ima do 7 generacija lukove buve. Prezimljava imago ispod biljaka i grumenova zemlje, na lokacijama gdje se gajio crni luk. Tokom ranog proljeća ženke polažu jaja na listove na veoma karakterističan način. Jaja su narandžaste boje, pričvršćena za list dugom dlakastom drškom, nalik na čiodu. Larva počinje da sisa biljne sokove, a listovi se uvijaju. Osim direktne štete, nastale kao posledica ishrane larve i imaga, ova štetočina izaziva i indirektne štete: larve luče slatke sokove na kojima se razvijaju gljive čađavice. Biljke zaostaju u porastu, deformisane su, i često nisu za prodaju.

Najvažnija mjera suzbijanja je svakako plodored, kao i uništavanje biljnih ostataka u polju, obrada zemljišta odmah nakon vađenja luka, i uklanjanje pojedinačno napadnutih biljaka.

Ako se ocijeni da je brojnost položenih jaja ili ispiljenih larvi takva da može ugroziti proizvodnju luka, treba pristupiti hemijskom suzbijanju, najbolje u vreme najvećeg procenta ispiljenih larvi. Pošto kod nas nema registrovanih preparata za ovu namenu, mogu se koristiti sistemični ili nesistemični preparati, koji se inače koriste za suzbijanje sličnih vrsta, ali samo na luku za glavice, nikako na mladom luku čiji se listovi odmah koriste za ishranu.

Izvor: PIS 

PROČITAJTE:

Srijemuš (medvjeđi luk) i mrazovac, pouzdani i nepouzdani znaci raspoznavanja

Proizvodnja bijelog luka

Borba protiv BOLESTI LUKA tokom sezone gajenja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI