Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako rastvoriti tromb - Prirodna rješenja

Kako rastvoriti tromb – Prirodna rješenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogi zdravstveni problemi u izvjesnoj mjeri mogu se spriječiti. Prevencija za tromb podrazumijeva zdrav način života. Zato veliku pažnju treba posvetiti ishrani. Ne samo da je prilagođena prema svakodnevnim potrebama već je izbalansirana tako da održava normalni nivo holesterola u krvi i krvni pritisak. Samim tim dobijemo odgovor na pitanje – Kako rastvoriti tromb?

Istraživači Univerziteta u Newcastleu otkrili su zašto se biljka ginkgo biloba koristi u prevenciji tromboze unutrašnjih vena, koja se često događa pri dugim letovima avionom. Izgleda da ginko djeluje na cirkulaciju po istom principu kao aspirin, povećavajući krvni protok i smanjujući rizik od stvaranja krvnog ugruška.

Za sada nisu poznate značajnije nuspojave, a uz to ova biljka ima i antioksidacijsko dejstvo. Međutim, ako koristite lijekove protiv zgrušavanja krvi, prije upotrebe ginka posavjetujte se sa ljekarom. Ginko, naime, može pojačati djelovanje lijeka.

Kako rastvoriti tromb?

Bijeli luk je široko poznat kao preventivni agens u liječenju mnogih kardiovaskularnih i metaboličkih oboljenja, uključujući krvne ugruške. Studije su pokazale da sirov bijeli luk pomaže u smanjenju postojećih plakova i spriječavanju akumulacije novih pločica u arterijama. Jedna studija objavljena u časopisu postdiplomske medicine pokazala je da konzumiranje sirovog bijelog luka svakodnevno smanjuje nivo serumskog holesterola i povećava vrijeme krvarenja i fibrinolitičku aktivnost kod učesnika. Zapravo, studija je pokazala da luk može biti korisno sredstvo u sprečavanju tromboze.

Kurkuma je začin (dopuna ishrani) koji smanjuje zapaljenja i djeluje kao prirodni antikoagulans i antitrombocitni lijek. Studija iz 2012. godine pokazala je da kurkumin, polifenol koji se nalazi u kurkumi, sprječava nastanak krvnih ugrušaka zbog svojih antikoagulantnih aktivnosti. Za razliku od većine ljekova koji se koriste za krvne ugruške, kurkuma nema neželjenih efekata, osim ako se uzima u izuzetno velikim količinama.

Ostanite fizički aktivni da biste izbjegli stvaranje krvnih ugrušaka. Redovno vježbate i izbjegavajte periode dugotrajne neaktivnosti. Probajte da vježbate najmanje 30 minuta dnevno (ili 60 do 90 minuta ako je niži intenzitet treninga). Također možete pokušati da radite kraće, ali intenzivnije treninge.

Prestanite pušiti – Studije pokazuju da pušenje cigareta ili upotreba elektronskih cigareta i drugih duhanskih proizvoda povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Rizik se povećava još više u kombinaciji sa drugim faktorima rizika kao što su prekomjerna težina. Ako i dalje pušite, odustajte što je prije moguće.

Ruski recept koji rastvara tromb

Preporučuje se svima koji imaju probleme sa zapaljenjem površinskih vena i koji pate od proširenih vena. Sve što vam je potrebno da biste napravili ovaj ljekoviti recept koji rastvara tromb jeste 250 g bijelog luka i 15 limunova. U blenderu sameljite bijeli luk. Dodajte dobro oprane limunove (sa korom) i sve zajedno izblendajte.

Sve dobro izmješajte i sipajte u staklenu teglu. Teglu nemojte zatvarati poklopcem, već prekrijte gazom. Pijte jednom dnevno po jednu supenu kašiku ove mješavine, uz čašu tople vode. Čuvajte u frižideru i konzumirajte redovno.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Srijemuš (medvjeđi luk) i mrazovac, pouzdani i nepouzdani znaci raspoznavanja

Čaj od divlje kruške lijek za dijabetes, prostatu i bubrege

Prirodni lijek za srce i srčane tegobe

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI