Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSrijemuš (medvjeđi luk) i mrazovac, pouzdani i nepouzdani znaci raspoznavanja

Srijemuš (medvjeđi luk) i mrazovac, pouzdani i nepouzdani znaci raspoznavanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

O opasnostima zamjene medvjeđeg luka sa otrovnim mrazovcem često se govori. No kako polako odlazi zima i kako se medvjeđi luk počeo pojavljivati na zaklonjenim toplim mjestima, sve me je više strah. Možda upravo zato jer se toliko piše i što osobe koje nisu često u prirodi, često u prirodi sa znalcima, koje su možda i pomalo neoprezne, mogu vrlo lako pomiješati koji list mrazovca sa medvjeđim lukom.

medvjeđi luk (ili srijemuš) i mrazovac

Zašto je tome tako? Zato što su često staništa ove dvije biljke pomiješana. Nemojte se sa sigurnošću držati tarife da “znate čisto stanište”, u pitanju je šuma, priroda. Ako je ove godine “čisto” ne znači da na godinu sigurno neće na tom mjestu niknuti i poneki mrazovac, to se često događa. Također hranjivost tla te dostupnost vlage i sunca utječe na razvoj svake biljke koja onda može biti malo drugačija „nego na slici“.

Upravo zato naglasila bih ponovo veliku važnost obuke o samoniklm bilju na terenu jer ništa ne može zamijeniti učenje o biljci na njenom prirodnom staništu.

Bitno je naglasiti da kod zamjene medvjeđeg luka (srijemuša) sa mrazovcem već par krivih listova u salati mogu biti kobna. Dakle nekoga zaista mogu stajati zdravlja 2 – 3 kriva pojedena lista. Ako osoba pri tome nije savršen zdrava, slabija je ili starija posljedice mogu biti fatalne. Trend “povratka prirodnom” i “šumskoj besplatnoj hrani” postao je hipsterski hit a ne pitanje zdravog razuma.

Biljke na fotografijama su fotografirane kada su bile potpuno razvijene i već išle prema svom kraju da se dodatno vide karakteristične razlike. Što znači ako samo na temelju fotografija raspoznajete biljke…hm..

mrazovac i medvjeđi luk

Kada je već internet preplavljen, pokušala sam te razlike u prepoznavanju malo istaknuti na meni logičan način tj. okarakterizirati ih kao pouzdane tj. nepouzdane znakove i dodatno vas upozoriti.
Zaista, ako ste tek dva, tri puta, vidjeli ove biljke i nemate oko za detalje mogli biste pogriješiti. Uvijek berite malu količinu, list po list, uvijek sa iskusnim znalcima. Ovdje ću navesti samo neke od razlika koje sve morate detaljno usvojiti da vam ona 2-3 kobna lista ne bi završila u salati, ili da detaljno pregledate salatu koju ste dobili.

Pouzdani i nepouzdani znaci raspoznavanja medvjeđeg luka i mrazovca:

1. List medvjeđeg luka miriši na češnjak – ovo je podosta nepouzdan znak raspoznavanja jer nakon što ste ubrali 5-10 listova prsti ruke – kojima prinosite nosu bilo koji drugi list – mirišu na češnjak pa možete pomisliti da biljka miriši na čašnjak

2. List mrazovca je sjajniji, glađi i deblji – također nepouzdan znak raspoznavanja jer pretpostavlja dobro oko za detalje i da sa sigurnošću u više navrata samo promatrate usporedno ta dva različita lista i uočavate razlike. Ako uspoređujete po sjećanju a niste potpuno sigurni kako je izgledala ona druga biljka, ne možete napraviti usporedbu

3. List mrazovca ima blago povijen vrh prema unutra, nepozudan znak, isto kao gore navedeno

4. Listovi mrazovca rastu skupa kao kod poriluka dok list medvjeđeg luka raste svaki samostalno ali blizu (kao npr kod ljubičice). Ovo je pouzdan znak raspoznavanja, ako niste sigurni razgrnite lišće i pogledajte dublje na koji način rastu listovi

5. Cvijet medvjeđeg luka je bijeli a mrazovca rozi – istina. No medvjeđi luk cvate na proljeće a mrazovac na jesen slično šafranu pa možete pomisliti da ako nema rozog cvijeta da je mladi medvjeđi luk. Čuvajte se ove zabune. Inače – najsigurnije je brati medvjeđi luk baš u vrijeme cvatnje, okus je možda mrvu slabiji ali je sigurnost kod odabira biljke veća

6. Lukovica medvjeđeg luka je bijela a kod mrazovca smeđa i nešto krupnija – ovo je izvrstan znak raspoznavanja. Zato uvijek imajte sa sobom lopaticu i tokom one prve godine kada se tek upoznajete sa biljkom iskopajte lukovicu i pogledajte ju. Lukovica medvjeđeg luka se također koristi kao prehrambena biljka i vrlo je ukusna. Naravno lukovica mrazovca je otrovna.

Eto, preporučam prve godina samo proučavanje a nakon toga polako i berbu. Jer skoro svako proljeće ima novih slučajeva trovanja.

Napisala: Martina Bogdanić, članak je izvorno pripremljen za kolumnu “Povratak prirodi” na portalu Burza.com.hr

Izvor: studio-martina-natura.hr

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI