Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivosti13 jednostavnih načina da zaštitite svoj dom od najezde mrava

13 jednostavnih načina da zaštitite svoj dom od najezde mrava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bez obzira na to da li živite u stanu ili kući, mravi će naći put do vašeg doma. Zato je dobro da znate da u kući već imate sredstva koja će vam pomoći da se rješite mrava.

Predstavljamo vam 13 jednostavnih sredstava i načina za rješavanje ovog problema.

Ljepljiva traka

Ako ste primjetili da tegla sa kolačićima na visećem kuhinjskom djelu privlači mrave, uzmite ljepljivu traku i njome izolujte teglu. Postavite ljepljivu traku oko posude sa hranom, ali tako da ljepljiva strana trake bude okrenuta nagore.

Pipeta

Bubašvabe i mravi su prave napasti. Da biste ih se rješili, sve što treba da uradite je da pomoću pipete sipate bornu kiselinu u pukotine i naprsline u zidovima i na podu, odakle napasti dolaze. Isto tako, pipetu možete da iskoristite za raspršivanje pudera u teško dostupne ćoškove.

Ukoliko se odlučite za rješenje sa bornom kiselinom, ne zaboravite da ona može biti otrovna, ukoliko je djeca ili ljubimci progutaju.

Kreda

Mravi će prestati da dolaze ako oko mjesta gde su prethodno ulazili nacrtate liniju kredom. Kalcijum karbonat u kredi, koji potiče od školjki morskih životinja, odbija mrave.

Pospite malo izmrvljene krede oko svojih baštenskih biljaka i time ćete zaštititi svoje biljke od mrava i puževa.

Brašno

Pospite brašno duž polica u ostavi, kao i oko svih onih mjesta gde ste primjetili da mravi ulaze. Time ćete rješiti svoj problem, jer brašno odbija mrave.

Saksija za cvijeće

Ukoliko u vašem dvorištu ima previše mrava, rješite problem pomoću saksija. Pronađite mravinjak i preko njega stavite izvrnutu saksiju. Kroz rupice na dnu saksije sipajte ključalu vodu. To će uništiti mravinjak.

Limun

Nisu vam potrebni pesticidi niti razne zamke da biste otjerali mrave iz kuhinje. Limun je sve što vam treba. Najprije nanesite malo limunovog soka na pragove i prozorske okvire. Zatim sipajte malo limunovog soka u sve rupe i pukotine kroz koje mravi ulaze.

Zatim, postavite sitne komade limunove kore oko ulaza u kuću sa spoljne strane. To će mravima dati jasnu poruku da su nepoželjni.

Limun je djelotvoran i u rastjerivanju bubašvaba i buva. Pomješajte sok od 4 limuna (kao i komadiće kore limuna) sa 2 litra vode i iskoristite ovaj rastvor da operete vrata. Miris limuna će odbiti napasti.

Pomorandža

Pomoću blendera napravite smjesu od kora nekoliko pomorandža i 200 ml tople vode. Dobijenu smjesu lagano prelijte preko mravinjaka i to će trajno rastjerati mrave.

Biber

Ako primjetite da vam mravi opsedaju kuhinju u potrazi za šećerom, umjesto šećera im ponudite biber. Pospite biber oko mesta iz kojih mravi nadolaze i to će sprečiti njihove buduće posjete. Pospite biber i preko mravinjaka kako biste se trajno rješili mrava.

Plastična posuda

Otišli ste na piknik i mravi vam ne daju mira. Spriječite njihovu najezdu tako što ćete uz svaku nogu stola za kojim sedite postaviti plastičnu posudu sa vodom. To je prepreka koji mravi neće moći da savladaju.

So

Presijecite mravima put tako što ćete na prag svoji ulaznih vrata sipati so. Ovo je barijera preko koje mravi ni ne pokušavaju da pređu.

Bilje i začini

Mravi vole šećer i mljevenu papriku, ali zato ne vole lovorov list. Iskoristite lovorov list da zaštitite one sastojke koji su mravima primamljivi. Lovorov list možete postaviti svuda gdje se mravi pojavljuju. Isti efekat na mrave će imati i kesice žalfije, štapići cimeta ili čenovi bijelog luka.

Puder

Pospite puder na mjestima u kući gdje ste primjetili mrave. Mravi će pobjeći od pudera. Isto tako, mrave rasteruju boraks, sumpor u prahu i ulje karanfilića. Odlične rezultate će dati i ako posadite nanu oko kuće.

Sirće

U bocu sa raspršivačem sipajte podjednake količine sirćeta i vode. Zatim ovim rastvorom naprskajte mravinjak i sve one površine gde ima mrava. Mravi ne podnose miris sirćeta. Ubrzo nakon ovog tretmana, mravi će napustiti vaše dvorište.

Ukoliko imate mnogo mravinjaka i previše mrava u dvorištu, iskoristite nerazblaženo sirće.

Izvor: webtribune.rs

PROČITAJTE:

Stavite ovo u ćošak svog doma i sljedećeg jutra će sve bubašvabe biti mrtve!

Ako ovo znate o mravima bašta će vam biti sigurna

Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI