Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSuzbijanje gusjenica na kupusnjačama

Suzbijanje gusjenica na kupusnjačama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suzbijanje gusjenica na kupusnjačama obavlja se na temelju procjene i praćenja leta leptira ili pojave prvih gusjenica.  Za suzbijanje se preporučuju insekticidi iz različitih grupa namijenjeni za suzbijanje gusjenica leptira.
Najbolji izbor je insekticid AFFIRM u dozi 1,5 kg/ha, a od ostalih insekticida šireg spektra može se koristiti KARATE ZEON u dozi 0,2 lit/ha. Uz insekticide obavezno dodati okvašivač ETALFIX PRO.

Kupusni moljac – Plutella xylostella

Najveće štete čini na glavatom kupusu i cvjetači. Gusjenica kupusnog moljca izgriza list praveći “prozorčiće”, a na cvjetači se ubušuje u cvat.
Kupusni moljac uzrokuje ekonomski najznačajnije štete kad se formiraju glave pa zbog oštećenja i onečišćenja izmetom gusjenica, kupus ili cvjetača gube tržišnu vrijednost.
Gusjenica kupusnog moljca je veličine do 12 mm, zelenkaste boje, a kukuljica je vretenasta oblika, zapredena u kokon i pričvršćena za list.
Leptir ima prosječan raspon krila 16 mm. Na tamno sivim prednjim krilima ima izrazito valovitu svijetlo žutu prugu, dobro vidljivu kad se krila slože pri mirovanju.
Razvoj gusjenica traje 9-14 dana, a u jednoj sezoni kupusni moljac može imati 3 do 4 generacije.

Lisne sovice (porodica Noctuidaesu opasne štetočinje kupusnjača, ali i drugih povrtnih kultura. Njihove gusjenice zelene do zeleno smeđe boje, veličine do 4 cm, lako prepoznajemo po bojama i načinu kretanja, odnosno položaju tijela u mirovanju.
Tri vrste sovica su značajne za zaštitu kupusnjača:

  • povrtna sovica (Mamestra olerace),
  • kupusna sovica (Mamestra brassicae)
  • i sovica gama (Autographa gamma).

Tipični simptomi napada sovica su kružne grizotine s tragovima izmeta na listu i glavici.
Od izlaska iz jaja do kukuljenja, gusjenice se vrlo intenzivno hrane lisnom masom, a u kasnijoj fazi se ubušuju u glavu kupusa, kelja ili cvjetače.
Kupusna i povrtna sovica imaju dvije generacije godišnje (prva u lipnju, a druga u kolovozu i rujnu). Napad gusjenica sovice game može se očekivati tijekom cijele vegetacijske sezone.

Suzbijanje gusjenica na kupusu, kelju i cvjetači

Sa stanovišta zaštite nevezano za vrstu, čim se primijeti kritična brojnost gusjenica koriste se insekticidi preporučeni za suzbijanje gusjenica.
Za tu namjenu najbolji izbor je insekticid AFFIRM u dozi 1,5 kg/ha ili KARATE ZEON u dozi 0,2 lit/ha. Kod primjene obavezno dodati kvalitetan okvašivač ETALFIX PRO u dozi 0,25 lit/ha.
Gusjenice treba suzbijati dok su manje, jer su tada osjetljivije na insekticide.

Pročitajte još:

Kada sijati kupus za berbu tokom cijele godine?

Zaštitite kupusnjače od kupusne muve

Kako gajiti rani kupus na otvorenom polju

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI