Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMalinari nezadovoljni ponuđenom OTKUPNOM CIJENOM: Sve ispod 2,5 KM po kilogramu vodi...

Malinari nezadovoljni ponuđenom OTKUPNOM CIJENOM: Sve ispod 2,5 KM po kilogramu vodi nas u PROPAST

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvođači maline iz BiH ove sezone očekuju manji rod jer je došlo do sušenja pojedinih malinjaka, a neki uzgajivači su zbog niske cijene u prethodne dvije godine odustali od proizvodnje i uništili malinjake.

Poručuju da je već sada jasno da će ovogodišnji rod biti slabiji.

Takođe, nisu zadovoljni ni otkupnom cijenom od 2,20 KM za prvu klasu, upozorivši da će, sa cijenom nižom od 2,50 KM za kilogram, malinarstvo propasti.

Naglašavaju da se u Bosnu i Hercegovinu iz godine u g– U proteklih pola decenije imali smo velike prirodne nepogode, pa je proizvodnja malina opala. Kvalitet je bio veoma loš, a cijena niska. Cijene su prošle godine išle i do 3,80 KM, a ove godine su 2,20 KM. Mnogi proizvođači su uništili svoje malinjake, jer nisu bili zadovoljni cijenom, a država ništa nije preduzela – saopštili su nedavno iz Udruženja „Organsko FBiH“.

Tvrde da su domaći otkupljivači ranije formirali cijenu po ugledu na kolege iz Srbije. U Srbiji za ovogodišnji rod prve klase nude oko 200 dinara po kilogramu, što je 3,24 KM, dok je cijena u BiH 2,2 KM.

Podsjetimo, hladnjača “Agro-dr” iz Bratunca je objavila akontativnu cijenu maline za ovu sezonu od 2,2 KM za kilogram, sa tendencijom rasta, u zavisnosti od njenog kvaliteta.

– Ova cijena je za 70 pfeniga veća od prošlogodišnje otkupne. Riječ je o minimalnoj cijeni, a očekujemo da će ona biti veća. Uz ovu cijenu, sa malinarima će biti dogovoren i način otkupa i plaćanje dijela troškova transporta od malinjaka do hladnjače. Za razliku od ostalih u Bratuncu i Srebrenici, i prošle godine smo bolje plaćali malinu i naknadno uzgajivačima isplatili po 20 pfeniga po kilogramu, što je iznosilo ukupno 1,9 KM za kilogram ili za 40 pfeniga više od ostalih otkupljivača – saopštili su iz hladnjače „Agro-dr“.

Otkupljivači malina na području Zvornika još nisu odredili cijenu ove kulture, a neki od njih smatraju da je to prerano, bez prethodnog utvrđivanja kvaliteta roda.

Jedino je firma „Smrčak“ najavila da će cijena organske maline biti oko 3 KM, dok cijenu konvencionalne maline niko od tri otkupljivača još nije prognozirao.

odinu uvozi sve više voća i povrća.

Izvor: Srpska Info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI