Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPremija za pšenicu dva feninga po kilogramu

Premija za pšenicu dva feninga po kilogramu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BIJELJINA – Ovogodišnja premija za proizvedenu i prodatu pšenicu predviđena je u iznosu od dva feninga po kilogramu, odnosno maksimalno po korisniku do 1.200 KM, rečeno je iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

“Planirano je da to bude redovna godišnja mjera, za razliku od dosadašnje prakse, kada je ova mjera uvođena samo u izbornim godinama”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ovogodišnjim Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji predviđeno je da se podsticaji mogu ostvariti za podršku organizovanom otkupu povrća, voća i roda duvana za 2020. godinu, organizovan otkup pšenice roda 2021. godine, podršku stočarstvu, podizanju novih zasada voća, plasteničkoj proizvodnji i navodnjavanju, odnosno izgradnji infrastrukture.

“Finansijska sredstva su predviđena i za slučajeve vanrednih i nepredviđenih situacija, pomoć udruženjima, troškove kamata, edukaciju poljoprivrednih proizvođača, sertifikovanje poljoprivredne proizvodnje, sufinasiranje analize zemljišta, nabavku osnovnog stada i plastenika, kao i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pčelari će, kako se navodi, na osnovu ovog pravilnika dobiti sredstva putem svojih udruženja – 80 KM po korisniku do 30 pčelinjih društava, a više od 30 društava 120 KM po korisniku.

“Takođe, novo u odnosu na prethodne pravilnike je podrška za uzgoj kvalitetno priplodnih suprasnih nazimica. Podsticaj mogu očekivati poljoprivrednici koji u ovoj godini proizvedu najmanje pet nazimica. Podsticaj će iznositi 100 KM po nazimici, a maksimalno 1.000 KM po korisniku”, dodaje se u saopštenju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI