Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNjega usjeva kupusa - Prihranjivanje, okopavanje, zalivanje

Njega usjeva kupusa – Prihranjivanje, okopavanje, zalivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega usjeva kupusa podrazumijeva okopavanje, prihranjivanje, redovno zalivanje i zaštitu od bolesti i štetočina.

Obrada zemljišta

Obrada zemljišta pod usjevom vrši se ručno (okopavanjem) ili mašinski (freziranjem). Prvo okopavanje vrši se nekoliko dana po rasađivanju. Mora se vositi računa da je korijenov sistem biljaka u prvo vrijeme po rasađivanju razmješten plitko, stoga okopavanje ne smije biti suviše duboko. Kod drugog okopavanja biljke se malo ogrnu. Okopavanje se vrši poslije svakog zalivanja (ili kiše) i omogućava prozračenje zemljišta i suzbijanje korova.

Pročitajte: Rasađivanje ranog kupusa

Prihranjivanje

Prihranjivanje se vrši dva puta. Prvo prihranjivanje se vrši kratko vrijeme po rasađivanju, a drugo pred početak formiranja glavica. Za prvo prohranjivanje se koristi 100-150 kg azotnih đubriva, 100 kg super fosfata i 50 kg kalijumove soli po ha, a za drugo 150 kg azotnih đubriva i 100 kg kalijumovoh soli. Kod prvog prihranjivanja đubrivo se unosi bliže biljci, a kod drugog između redova. Najbolje je đubriti neposredno pred zalivanje.

Zalivanje kupusa

Održavanje normalnog vodnog režima u zemljištu je od presudnog uticaja na visinu prinosa i kvalitet glavica kupusa. Rokovi zalivanja i količina vode zavise od vremenskih prilika, tipa zemljišta i agrotehničkih mjera. Što je vrijeme hladnije i vlažnije, to su razmaci između zalivanja veći.

Pročitajte: Proizvodnja ranog kupusa – Sjetva, rasađivanje, đubrenje

Najkritičniji period u pogledu potreba za vlagom jeste neposredno poslije rasađivanja, kao i u vrijeme formiranja glavica. Kupus se navodnjava natapanjem ili orošavanjem. Zalivna norma za jedno navodnjavanje brazdama kreće se od 380 do 450 m³/ha, a za orošavanje 200-250 m³/ha.

Prvo zalivanje izvodi se neposredno po rasađivanju,a drugo par dana kasnije. U prosjeku, pri gajenju ranog kupusa na lakim zemljištima navodnjava se 4-6 puta, a na težim dovoljna su 3-4 navodnjavanja. Kod kasnih usjeva na lakim zemljištima navodnjava se 6-8 puta, na težim 5-7 puta.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI